“Uvođenjem eura naš umirovljenik će imati mirovinu 300 eura, a vekna kruha će koštati 1,5 euro”

Jasmina Grgurić Zanze
19. kolovoza 2021.
Novosti
A- A+

Da Hrvatska nije spremna za ulazak u eurozonu, ali i da odricanje od kune znači i odricanje od monetarne suverenosti, smatraju Suverenisti. Oslikali su i kako će se to odraziti na standard umirovljenika.

Foto: Rawpixel

Hrvatski suverenisti pokrenuli su referendumsku inicijativu kako bi se građani sami izjasnili žele li uvođenje eura ili zadržavanje kune kao valute. Glavni argument pritom im je da Hrvatska trenutno nije spremna za ulazak u eurozonu, jer će time doći do drastičnog pada životnog standarda građana, prenosi T portal.

Marijan Pavliček, zastupnik saborskog Kluba Hrvatskih suverenista pritom je istaknuo najavu poskupljenja kruha te zorno oslikao što bi uvođenje eura značilo za umirovljenike.

Više od 60 posto umirovljenika preživljava kupujući hranu na akciji

“Uvođenjem eura naš umirovljenik će imati mirovinu od svega 300 eura, a vekna kruha će koštati 1,5 eura. To znači da će deset posto njegove mirovine otići samo na kruh. Hrvatska je osiromašena i u ovom momentu nije spremna za uvođenje eura kao nacionalne valute” –  upozorio je i poručio da hrvatski građani na referendumu trebaju odlučiti žele li euro i kada.

Hrvoje Zekanović u srijedu je poručio da kada se odreknemo monetarne suverenosti, odrekli smo se jednog važnog dijela suvereniteta.

No, ono čeka suverenisti nisu svjesni jest da već sada više od polovine hrvatskih umirovljenika preživljava upravo od mirovine koja u prosjeku ne prelazi 2.244 kune, dok za kvalitetniji kruh već sada moramo izdvojiti upravo navedeni iznos koji nerijetko prelazi 10 kuna.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap