Problem za premijera: Tko bi mogao zamijeniti ministra Aladrovića?

Josip Mihaljević
19. travnja 2022.
Novosti
A- A+

Više detalja o nadolazećoj rekonstrukciji Vlade trebali bi saznati ne ovoga, već idućeg tjedna. Još uvijek nije definirano tko sve odlazi, ali bez ministarske fotelje trebalo bi ostati najmanje tri člana Vlade, među kojima je i ministar rada Josip Aladrović. Tko bi ga mogao zamijeniti?

ministar josip aladrović

Ministra Josipa Aladrovića ugostili smo u našem podcastu | foto: srednja.hr

Premijer Andrej Plenković će u rekonstrukciju Vlade krenuti idućeg tjedna, potvrdila su za Jutarnji list dva izvora iz vladajućeg HDZ-a. U javnosti se priča da bi moglo doći do veće rošade od čak sedam ministara, ali zapravo još ništa nije definirano. Međutim, gotovo sigurno ju napuštaju tri člana – ministar rada Josip Aladrović, potpredsjednik Vlade Boris Milošević i ministar gospodarstva Tomislav Ćorić. Dok se za potonjeg piše kako će ministarsku fotelju napustiti na vlastiti zahtjev, prva dvojica su pod DORH-ovim istragama pa ih to čini najizglednijim kandidatima za napuštanje Banskih dvora.

Pri tomu je najzanimljiviji slučaj aktualnog ministra rada Josipa Aladrovića koji je na čelu jednog mega ministarstva koje se i bez odlaska ministra nalazi u osjetljivom razdoblju. Budući da njegov resor pokriva radno zakonodavstvo, pregovore sa sindikatima, mirovinski sustav i socijalnu politiku, njegov će nasljednik ili nasljednica morati imati velike kompetencije.

Dodajmo da se u ovom trenutku na području rada lome koplja i oko novog Zakona o radu, ali i oko pregovora sa sindikatima koji traže veće plaće; na području mirovinskog sustava još uvijek nismo dobili nikakve informacije o nadolazećoj reformi obiteljskih mirovina, dok je na području socijalne politike nedavno došlo do reforme s kojom struka, prema prvim informacijama, nije baš zadovoljna.

Zbog toga je, kazali su izvori iz HDZ-a za Jutarnji list, potraga za Aladrovićevom zamjenom komplicirana. Premijer još uvijek nema pravog kandidata koji bi mogao preuzeti resor. Kao moguća kandidtkinja spominje se Željka Josić, aktualna državna tajnica u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade. Osim Josić, u medijima se pisalo o još nekolicini imena koji bi mogli naslijediti Aladrovića – bivši kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Davor Filipović (iako se njega više spominje u kontekstu novog ministra gospodarstva), ekonomist Damir Mihanović te državna tajnica u Ministarstvu rada Margareta Mađerić.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap