Kada u zasluženu mirovinu? Žene s posla mogu “pobjeći” tri godine ranije

Jasmina Grgurić Zanze
19. lipnja 2018.
Novosti
A- A+

Muškarci u starosnu mirovinu mogu otići sa 65 godina života i minimalno 15 godina radnog staža, a u prijevremenu sa 60 godina i 35 staža. No, žene ne moraju raditi toliko dugo i umirovljenice mogu postati već sa 57, odnosno 62 godine. Ova “ponuda” sve je nepovoljnija kako se bliži 2030. kada se uvjeti izjednačavaju, nakon čega nas čeka rad do kobnih 67.

Žene još uvijek mogu u mirovinu prema povoljnijim uvjetima Foto: Pixabay

Brojni građani kojima se bliži umirovljenje pitaju nas kada i pod kojim uvjetima mogu u zasluženu mirovinu. Nadolazećom mirovinskom reformom dobna granica pomiče se na 67. godina i za žene i za muškarce, što je izazvalo veliku buru u javnosti. Zakon o mirovinskom osiguranju već neko vrijeme predviđa da će do te životne dobi raditi svi oni koji u starosnu mirovinu krenu od 2038. godine. No, prema preporukama Europske komisije taj bi se rok trebao skratiti i početi s primjenom već od 2033. godine te bi tako mogao zahvatati sve koji su rođeni od 1966. nadalje.

Svi mogu u mirovinu sa 60, ali ako rade od 19. godine

Trenutno, muškarci u Hrvatskoj do starosne mirovine moraju raditi do 65. godine, dok žene to neće morati sve do 2030. godine te u mirovinu imaju pravo ići još uvijek nekoliko godina ranije. Tako su 2014. godine u starosnu mirovinu mogle ići već sa 61 godinom, od kada se starosna granica povećava za tri mjeseca godišnje. Ukoliko u starosnu mirovinu planirate ići ove godine, možete to učiniti već sa 62 godine života, a svake iduće morate biti tri mjeseca stariji. Na primjer, 2019. za mirovinu će vam trebati 62,3 godine, 2020. 62,6 godina, 2021. godine 62,9 godina, 2022. godine pune 63 godine i tako redom. Godine staža nisu uvjet za starosnu mirovinu, osim onih minimalnih 15.

Kako izračunati mirovinu: Primjer 65-godišnjaka sa 41 godinom staža i 3.261 kunom mirovine

U razdoblju od 1. siječnja 2031. do 31. prosinca 2037., i muškarcu i ženi,  uvjet dobi za starosnu mirovinu povećava se za tri mjeseca svake godine, a od 1. siječnja 2038. pravo na starosnu mirovinu ima osiguranik kada navrši 67 godina života i 15 godina mirovinskog staža, dakle bez obzira na spol.

Također, valja napomenuti da u starosnu mirovinu možete i ranije, bez obzira na spol, i to već sa 60 godina i 41 godinu radnog staža. Također, dobna granica smanjuje se i osobama s beneficiranim radnim stažom kao što su plesači, operni pjevači i dimnjačari te naravno osobama s invaliditetom.

Vodite računa o penalizaciji za prijevremenu

Kada je u pitanju prijevremena starosna mirovina, uvjeti su nešto drugačiji te u prijelaznom razdoblju također povoljniji za žene, no potrebno je imati određene godine staža. Tako ove godine možete postati umirovljenica ukoliko imate 57 godina života i 32 godine staža. Iduće godine bit će vam potrebno i jednog i drugog uvjeta po tri mjeseca više, a granica se za toliko povećava svake naredne godine. Za muškarce, pravo na prijevremenu starosnu mirovinu stječe osiguranik kada navrši 60 godina života i 35 godina mirovinskog staža, a od 2030. godine isto vrijedi i za žene. 

[VIDEO + GALERIJA] Prosvjed sindikata: "Za dostojanstven rad i dostojanstvenu mirovinu!"

U razdoblju od 1. siječnja 2031. do 31. prosinca 2037. uvjet starosne dobi  povećava se za tri mjeseca svake godine, a od 1. siječnja 2038. pravo na prijevremenu  starosnu mirovinu ima osiguranik kada navrši 62 godine života i 35 godina mirovinskog staža, bez obzira na spol.

Sigurno znate da se prijevremena mirovina kažnjava, i to tako da se trajno smanjuje za svaki mjesec ranijeg ostvarivanja prava na mirovinu prije navršenih godina života osiguranika propisanih za stjecanje prava na starosnu mirovinu. Postotak penalizacije iznosi od 0,10 do 0,34 posto mjesečno.

Stoga, prije nego što se odlučite na mirovinu, pogotovo onu prijevremenu, svakako zatražite informativni izračun.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap