Zaposleni ste i želite ponovno aktivirati obiteljsku mirovinu? Evo što morate napraviti!

Jasmina Grgurić Zanze
24. rujna 2021.
Novosti
A- A+

Korisnici obiteljskih mirovina sve donedavno nisu se mogli zaposliti do polovine radnog vremena te i dalje primati mirovinu. Mnogi su se stoga odrekli mirovine u korist rada i plaće. No, od 1. kolovoza država im omogućuje i jedno i drugo. Mnogi nas umirovljenici pitaju što moraju učiniti kako bi ponovno aktivirali obiteljsku mirovinu uz rad, a odgovor doznajemo od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Foto: Rawpixel

Od 1. kolovoza ove godine raditi na pola radnog vremena mogu i korisnici obiteljskih mirovina. Kako ranije nisu imali tu mogućnost, stavili su zbog rada svoje obiteljske mirovine u mirovanje. Sada kada mogu i raditi i biti u obiteljskoj mirovini, žele ponovno aktivirati svoj umirovljenički status. Kakva je procedura pitali smo u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje.

Prekinuti radni odnos i podnijeti zahtjev za isplatu

Ako je obiteljska mirovina ranije obustavljena zbog zaposlenja, važno je znati da se ona sada korisniku neće početi isplaćivati po automatizmu. Potrebno je stoga učiniti dvije stvari.

Prvo treba prekinuti radni odnos, a potom podnijeti zahtjev za isplatu mirovine.

Bolja prava rada uz mirovinu nisu potakla umirovljenike da nađu posao

“U slučaju prekida radnog odnosa uspostavlja se prijava o prestanku osiguranja, a Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, područnoj službi/uredu prema mjestu prebivališta, potrebno je podnijeti zahtjev za uspostavu isplate mirovine. Naime, bez obzira što HZMO zaprimi prijavu o prestanku osiguranja, stranka se mora obratiti zahtjevom, budući da ona sama disponira svojim pravom na isplatu mirovine” – objašnjavaju iz HZMO-a.

Nakon uspostave mirovine i njenog korištenja, u trajanju najmanje jednog dana, u svojstvu  korisnika obiteljske mirovine može se zasnovati radni odnos do polovice punog radnog vremena bez obustave isplate mirovine, dodaju.

Dobra vijest: Već idući se dan možemo opet zaposliti

“Nakon što je podnesen zahtjev za ponovnu uspostavu isplate mirovine, nakon prekida radnog odnosa, na ponovno zasnivanje radnog odnosa do polovice punog radnog vremena uz istovremeno korištenje obiteljske mirovine, ne utječe duljina trajanja postupka uspostave isplate obiteljske mirovine” – pojašnjavaju iz Zavoda za mirovinsko.

Umirovljenički rad postaje sve primamljiviji: Od nedjelje se više neće uskraćivati dio mirovine

Dakle, ako smo zaposleni, ali sada želimo uz rad do polovine radnog vremena koristiti i obiteljsku mirovinu, trebamo najprije prestati raditi i predati zahtjev za mirovinu. Dobra vijest je da pritom ne moramo čekati da HZMO donese rješenje o mirovini. To znači da se nakon prekida radnog odnosa već idući dan možemo ponovno zaposliti pa osim malo birokracije zapravo ne gubimo ništa.

Mnogima je rad na puno radno vrijeme isplativiji od obiteljske mirovine, no nekima će biti isplativije raditi do polovine radnog vremena i primati obiteljsku mirovinu, ovisno o njezinom iznosu, odnosno individualnoj računici svakog pojedinca.

Rješenje o aktivaciji mirovine nije potrebno čekati

Oni koji su već u obiteljskoj mirovini mogu se zaposliti do četiri sata i nastaviti primati mirovinu bez njezina obustavljanja ili podnošenja zahtjeva.

A koliko se uopće čeka rješenje o aktivaciji obiteljske mirovine?

“Rok u kojem se treba donijeti rješenje o zahtjevu propisan je Zakonom općem upravnom postupku, a ovisi o složenosti samog predmeta zbog čega ne možemo dati konkretan odgovor koliko čitav postupak traje” – kazali su nam iz Zavoda.

Srećom, rok u ovom slučaju nije prepreka za nastavak rada, i to već idućeg dana nakon što smo se odjavili i predali zahtjev za reaktivaciju obiteljske mirovine.

 

Zaposleni ste i želite ponovno aktivirati obiteljsku mirovinu? Evo što morate napraviti!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap