Umirovljenički rad postaje sve primamljiviji: Od nedjelje se više neće uskraćivati dio mirovine

Josip Mihaljević
29. srpnja 2021.
Novosti
A- A+

Sabor je prije dva tjedna izglasao izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju u kojima je proširen krug korisnika mirovine koji mogu raditi do polovice punog radnog vremena uz primanje cijele mirovine. Nova inačica zakona trebala bi umirovljenički rad do pola radnog vremena učiniti još popularnijim jer se više neće moći obustavljati dio mirovine u slučaju rada.

Ilustracija: Rawpixel

Sabor je prije dva tjedna izglasao novi Zakon o mirovinskom osiguranju, a izmjene stupaju na snagu u nedjelju 1. kolovoza. Dodatno se proširio krug korisnika mirovine koji mogu raditi do polovice punog radnog vremena i primati cijelu mirovinu. To su još od ranije mogli korisnici starosne, prijevremene starosne i invalidske mirovine, a po novom i korisnici obiteljske mirovine.

Podsjetimo da je u zakonskim izmjenama uvršten amandman Silvana Hrelje koji bi umirovljenički rad trebao učiniti još popularnijim. Naime, korisnici mirovine koji su imali “rješenje o najnižoj mirovini” u slučaju zaposlenja do polovice punog radnog vremena gubili značajan iznos svoje mirovine, u prosjeku oko 600 kuna. To više neće biti moguće.

Što ako i dalje ostanem bez dodatka na najnižu mirovinu? Ne paničarite!

Umirovljenici zainteresirani za rad: Zaposliti ih se želi više od polovine!

Ipak, ako imate najnižu mirovinu i zaposleni ste, a u mirovini za kolovoz (isplata u rujnu) vidite da su vam je dodatak na najnižu mirovinu i dalje oduzet, nemojte paničariti. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje smo pitali kako će postupiti u narednim danima jer oni po službenoj dužnosti moraju uspostaviti isplatu najniže mirovine korisnicima mirovine koji su zaposleni do polovice punog radnog vremena.

Mali problem – zakonske izmjene su im dale prostor od tri mjeseca da se prilagode novom modelu. U odgovoru koji smo dobili od HZMO-a nisu izričito odgovorili hoće li biti spremni već u prvoj isplati mirovina postupiti u skladu sa zakonom ili će iskoristiti rok od tri mjeseca.

“Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje postupa u skladu sa Zakonom, stoga će u skladu s navedenom odredbom po službenoj dužnosti zatečenim korisnicima mirovina kojima je isplata najniže mirovine za vrijeme zaposlenja do polovice punog radnog vremena biti obustavljena u zakonom propisanom roku uspostaviti isplatu najniže mirovine počevši od 1. kolovoza, ako je to za njih povoljnije”, odgovorili su iz HZMO-a.

Hipotetski, ako u mirovini za kolovoz (isplata u rujnu) i dalje mirovina bude umanjena za iznos najniže mirovine, umirovljenici s najnižom mirovinom bi u sljedeća tri mjeseca trebali dobiti ne samo uspostavu isplate najniže mirovine, nego i zaostatke za svaki mjesec od kolovoza nadalje u kojima im je isplata najniže mirovine bila obustavljena.

Umirovljenički rad postaje sve primamljiviji: Od nedjelje se više neće uskraćivati dio mirovine
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap