Bolja prava rada uz mirovinu nisu potakla umirovljenike da nađu posao

Jasmina Grgurić
16. rujna 2021.
Novosti
A- A+

Suprotno očekivanjima, u kolovozu nije došlo do povećanja broja umirovljenika koji rade do polovine radnog vremena uz mirovinu. Naime, to je pravo od početka prošloga mjeseca dobilo i oko 215.000 korisnika obiteljske mirovine koji dosad nisu imali tu mogućnost. Također, država je prestala umanjivati najniže mirovine u slučaju rada za oko 600 kuna u prosjeku. Ipak, nova Vladina mjera u prvih mjesec dana nije urodila plodom, a dodani rast u odnosu na srpanj nije donijela ni turistička sezona.

Ilustracija: Unsplash

Za razliku od srpnja koji je donio skok od 500 zaposlenih građana u mirovini u odnosu na lipanj, kolovoške brojke stagniraju. Čudi to posebno zato što su od 1. kolovoza i umirovljenici u obiteljskoj mirovini dobili pravo na rad do polovine radnog vremena. Riječ je o oko 215.000 korisnika, a uz njih se povoljnija mogućnost otvorila i za korisnike najnižih mirovina, njih oko 270 tisuća, koje se u slučaju rada više ne umanjuju za prosječnih 600 kuna.

Nitko od pola milijuna umirovljenika ne želi raditi?

Dakle, od gotovo pola milijuna umirovljenika, gotovo nitko u prvih mjesec dana nove Vladine mjere nije iskoristio mogućnost zapošljavanja uz zadržavanje punog iznosa mirovine. U odnosu na srpanj, stagnira i broj zaposlenih penzionera u turizmu, što je pak jednim dijelom očekivano, jer tko se mislio zaposliti u tim djelatnostima, učinio je to već ranije, dok malim brojkama pogoduje i dalje vrlo zastupljen rad na crno.

Tako smo u srpnju imali ukupno  18.436 umirovljenika koji rade. Od toga je onih u “običnoj” starosnoj i prijevremenoj mirovini bilo 15.665, dok je 2.771 “povlaštenih” umirovljenih branitelja, vojnika i policajaca. Brojke u kolovozu gotovo iste, uz tek nešto manji broj onih prema posebnim propisima.

Premašena brojka od 3.000 umirovljenika u trgovini

Prema podacima koje nam je dao Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, zadnjeg dana kolovoza imali smo 18.458 zaposlenih, pri čemu 2.634 umirovljenih prema posebnim propisima te 15.824 ostalih. Kada gledamo broj umirovljenika u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, ima ih 1.167, dok ih je prošloga mjeseca bilo 1.149.

U odnosu na lipanj turizam bilježi skok od nekoliko stotina zaposlenih umirovljenika. U kolovozu je pak premašena brojka od 3.000 radnika u trgovini gdje je zaposleno najviše građana u mirovini do polovine radnog vremena. Drugu najbrojniju kategoriju čine zaposleni umirovljeni stručnjaci, tehničari i znanstvenici, njih preko 2.600, treću oni u prerađivačkoj industriji, a potom u građevinarstvu.

 

Bolja prava rada uz mirovinu nisu potakla umirovljenike da nađu posao
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap