Zakon o socijalnoj skrbi na udaru oporbe i međunarodne federacije: “To nije reforma!”

Jasmina Grgurić
26. studenoga 2021.
Novosti
A- A+

Predložene izmjene Zakona o socijalnoj skrbi koje su prošle prvo čitanje u Saboru na meti su oporbe, ali i same struke zbog čega Međunarodna federacija socijalnih radnika od ministra Josipa Aladrovića traži novi ciklus konzultacija kako bi se ispravile kardinalne greške.

aladrović josip

Foto: Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskoga sustava | Youtube screenshot

Izmjene Zakona o socijalnoj skrbi naišle su na iznimno velik broj prigovora pa je tako kroz javno savjetovanje upućeno čak 2.400 kritika i prijedloga. Ministar Josip Aladrović obećao je da će dio njih biti prihvaćen kroz saborska čitanja. Na jučerašnjem prvom čitanju u Saboru oporba je oštro kritizirala predložene izmjene, a koje ne podupire ni sama struka.

Ministru rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike zato je stiglo i pismo Međunarodne federacije socijalnih radnika (IFWS) koja ga traži da posluša glas struke. Smatraju da je neprihvatljivo inzistirati na usvajanju ovakvog zakonskog prijedloga reforme sustava socijalne skrbi.

“Nedopustiva je daljnja centralizacija sustava”

Prijedlogu reforme argumentirano se protive profesionalne komore, udruge, akademska zajednica, sindikati i stručnjaci, jer se nametnuti prijedlozi kose sa stručnim principima u, kako ističu iz IFWS-a, hipercentraliziranom sustavu u kojem je naglasak na kontroli, a ne na kvaliteti rada stručnjaka i pruženih usluga, iako provedba reforme ovisi prvenstveno o stručnjacima u praksi.

Pravobraniteljica traži pravedniji novi Zakon o socijalnoj skrbi koji će štititi starije i siromašne!

Nedopustiva je, napominju, daljnja centralizacija sustava te ukazuju da je prijedlog reforme suprotan EU-ovoj strategiji regionalnog razvoja, budući da su sustavi socijalne skrbi u svim zemljama članicama EU-a i šire decentralizirani, a socijalne politike usklađene s potrebama lokalnog stanovništva.

Međunarodna federacija socijalnih radnika navodi da Hrvatska treba osigurati moderni sustav socijalne skrbi koji će moći odgovoriti na raznolike potrebe stanovništva u lokalnim zajednicama, uz poticanje razvoja partnerstva s drugim pružateljima iz civilnog i privatnog sektora.

Od ministra traže da ispravi ovako krupne pogreške

Skandalozno: Država odustala od statusa njegovatelja za starije osobe u obitelji!

”Zbog svega toga u IFWS smatraju kako je opravdano tražiti od resornog ministra i ministarstva kojim upravlja da ponovo razmotre sve izrađene prijedloge, da s velikom pažnjom prouče reakcije i pristigle primjedbe stručne i šire javnosti te nakon toga otvore novi ciklus konzultacija kojim bi se ovako krupne pogreške u prijedlogu reforme ispravile i ponudila rješenja koja su stručno opravdana”, priopćila je Komora socijalnih radnika.

Da centralizacija sustava nije reforma socijalne skrbi ukazala je jučer i saborska oporba.

“Provodi se ušminkavanje sustava po modelu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, a centralizacija sustava ga udaljava od lokalne zajednice” – naglasila je SDP-ova Martina Vlašić Iljkić.

Socijalnoj skrbi potrebna je reforma u uvjetima starenja

Silvano Hrelja (HSU) naglasio je da je sustav socijalne skrbi zapušten i preopterećen i da mu je potrebna reforma u uvjetima starenja i socijalnog raslojavanja stanovništva i depopulacije. Predložio je i da se zakonski sankcionira zlostavljanje i nečovječno postupanje sa starijim osobama i njihovo ilegalno zbrinjavanje radi stjecanja materijalne koristi. Također se založio da se javno objavi identitet osoba koje tako postupaju.

Socijalne pomoći bit će veće od najniže starosne i nacionalne mirovine!

Marija Selak Raspudić (Most) istaknula je da će se zakonskim prijedlozima potvrditi da sustav socijalne skrbi postaje privjesak preopterećenog ministarstva.

Ministar Aladrović obećaje da će razmotriti prijedloge iznesene u raspravi do drugog čitanja.

“Puno se više raspravljalo o ustroju sustava, nego o određenim naknadama za koje želimo da budu primjerenije”, istaknuo je Aladrović.

Zakon, između ostaloga, predviđa povećanje minimalnih zajamčenih naknada (socijalnih pomoći) te širi krug osoba koje mogu dobiti status njegovatelja, no ne uvodi ga, kako je obećano, za skrb o starijim osobama o obitelji. Također, predviđa se reorganizacija obiteljskih domova za smještaj starijih osoba u privatne ustanove ili udomiteljske obitelji.

Zakon o socijalnoj skrbi na udaru oporbe i međunarodne federacije: “To nije reforma!”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap