Socijalne pomoći bit će veće od najniže starosne i nacionalne mirovine!

Jasmina Grgurić Zanze
17. studenoga 2021.
Novosti
A- A+

Jedna od konkretnijih mjera socijalne reforme povećanje je zajamčenih minimalnih naknada socijalno ugroženim građanima. No, ako nove iznose stavimo u kontekst nacionalne naknade za starije osobe, kao i najniže starosne mirovine, onda vidimo da ta primanja sve više zaostaju čak i za socijalnim pomoćima.

Pixabay

Vlada je danas prihvatila i u saborsku proceduru uputila paket zakona u sklopu socijalne reforme, među kojima i onaj o socijalnoj skrbi. Tek će se kroz saborska čitanja vidjeti hoće li biti prihvaćene neke od čak 2.400 kritika i prijedloga upućenih kroz javno savjetovanje na predložene izmjene. Jedan od boljih pomaka svako su veći iznosi socijalnih pomoći, no one će sada biti veće od nacionalne naknade za starije osobe, a u nekim slučajevima i od najniže starosne mirovine za 15 godina radnog staža.

Socijalne pomoći penju se na 1.300 kuna!

Naime, prijedlogom zakona o socijalnoj skrbi planira se povećanje postotka od osnovice koji može ostvariti samac ili kućanstvo te se planira povećanje maksimalnog iznosa zajamčene minimalne naknade koji može ostvariti kućanstvo, a što predstavlja povećanje u nominalnom iznosu za sve korisničke skupine. Povećanje osnovice na temelju koje se izračunava iznos zajamčene minimalne naknade planira se donošenjem Odluke Vlade. Osnovica sa 800 kuna raste na 1.000 kuna.

umirovljenica
Nacionalna naknada za starije nije došla do onih kojima je najpotrebnija

Tako će umjesto sadašnjih 800 kuna, radno sposobni samac dobivati 1.000 kuna, odnosno sto posto buduće osnovice, pri čemu se postotak ne mijenja. Samac koji je nesposoban za rad dobivat će 1.300 kuna (130 posto osnovice) umjesto dosadašnjih 920 kuna (115 posto stare osnovice).

Od 10 pa do čak 60 posto rastu i naknade za pojedine kategorije po članu kućanstva te će iznositi od 700 do 1.350 kuna. Tako će primjerice trudnice dobivati 1.200 kuna umjesto dosadašnjih 480 kuna, a jednako toliko samohrani radno sposobni roditelj.

Nacionalna mirovina 800 kn, najniža starosna 1.072 kn

Dakle, ako ispunjava prihodovni i imovinski cenzus, stariji samac može dobivati socijalnu pomoć od 1.000, odnosno 1.300 kuna. Po novom, zajamčene minimalne naknade će se i usklađivati, a usklađivat će se od iduće godine i nedavno uvedene nacionalne naknade za starije. No, one iznose samo 800 kuna, dakle manje su od socijalne pomoći.

Jednako tako, najniža starosna mirovina za minimalnih 15 godina staža iznosi samo 1.072 kune što je na samoj granici socijalne pomoći, odnosno manje od socijalne pomoći za radno nesposobnog samca, ali i nekih drugih kategorija.

Pitali smo Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike da nam prokomentiraju odnose navedenih iznosa.

“Mogu birati između nacionalne mirovine i socijale”

“Napominjemo da je Zakon o nacionalnoj naknadi za starije osobe stupio na snagu 1. siječnja 2021. godine te se prati njegova primjena. Nacionalna naknada za starije osobe i zajamčena minimalna naknada nisu prava namijenjena istoj kategoriji korisnika niti imaju istu svrhu. Također, uvjeti za priznavanje prava su različiti tako da  je u ovom trenutku teško govoriti o utjecaju zajamčene minimalne naknade na prava iz sustava mirovinskog osiguranja.

U svakom slučaju ukoliko starija osoba ispunjava zakonom propisane uvjete za priznavanje prava na zajamčenu minimalnu naknadu i za naknadu za starije može izabrati za nju povoljnije pravo” – kazali su nam iz Aladrovićeva Ministarstva.

Mirovine ispod 1.000 kuna ima 23 tisuće umirovljenika!

Nekima će sada u svakom slučaju biti isplativije koristiti socijalnu pomoć nego nacionalnu naknadu ili mirovinu.

Naime, čak 3.047 osoba bez mirovina iz inozemstva ostvaruje mirovinu koja je manja od 500 kuna, odnosno u prosjeku 331 kunu. Mirovinu od 500 do 1.000 kuna, s prosjekom od 809 kuna, ima 19.691 umirovljenika, a mirovinu od 1.000 do 1.500 kuna (1.249 kuna prosjek) njih još 85.226.

No, da bi dobili nacionalnu mirovinu prohod po članu kućanstva ne smije biti veći od 800 kuna, dok za socijalnu pomoć građani moraju ispunjavati i čitav niz ostalih uvjeta prema postavljenim imovinsko-prihodovnom cenzusima, poput vrijednosti automobila i druge nekretnine koje ne smiju imati.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap