Skandalozno: Država odustala od statusa njegovatelja za starije osobe u obitelji!

Jasmina Grgurić Zanze
11. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Novim zakonom o socijalnoj skrbi država je obećala uvesti status njegovatelja za starije osobe u obitelji. No, to nije učinila. Iz Ministarstva nam nisu rekli zašto, kao ni kada će to omogućiti. U šturom odgovoru na naš upit ističu samo da su to pravo u odnosu na ono dosadašnje proširili na način da njegovatelji sada mogu biti i bračni, odnosno izvanbračni partneri, ali samo osobama s invaliditetom.

Ilustracija: Rawpixel

Za smještaj u privatnim domovima od malenih mirovina nemaju, dok se u onim nešto jeftinijim javnima mjesto čeka godinama. Istovremeno, o starijim osobama koje više ne mogu same neformalno brinu njihovi članovi obitelji. Za to nisu plaćeni, ne dobivaju bolovanje i dopuste na poslu… Istovremeno, država se hvali da potiče izvaninstitucionalne oblike skrbi, odnosno skrb uz ostanak u vlastitom domu.

Status njegovatelja za starije trebao je biti korak u tom smjeru, no prijedlogom novog Zakona o socijalnoj skrbi, unatoč svim obećanjima, to se nije dogodilo. Status za starije nije uveden, tek je prošireno pravo da o osobama s invaliditetom može skrbiti i njegov bračni ili izvanbračni partner.

Iz Ministarstva zaobišli odgovore na konkretna pitanja

Naime, država je status njegovatelja za starije planirala uvesti još Strategijom socijalne skrbi za starije osobe od 2017. do 2020. godine. Sve dosad bio je to plan iznesen i na sjednicama Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe. Sindikat i Matica umirovljenika već godinama traže isto i dobivaju obećanja. Čekao se prijedlog Zakona koji je trenutno u javnom savjetovanju, a kada je napokon ovih dana i objavljen, o brizi za starije ni slova.

Na naš upit zašto su propustili učiniti nešto toliko važno da su potrebu i sami prepoznali te kada će, ako već sada nisu, iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike tek šturo odgovaraju.

Hrvatska stavila na čekanje status njegovatelja za brigu o starima i nemoćnima

“Nacrtom novoga Zakona o socijalnoj skrbi proširen je krug osoba kojima se može priznati pravo na status njegovatelja, na način da uz dosadašnje ovlaštenike pravo na status njegovatelja se može priznati srodniku u ravnoj lozi i srodniku u pobočnoj lozi do zaključno drugog stupnja srodstva koji ispunjavaju uvjete propisane Zakonom. Na ovaj način potiče se ostanak osobe s invaliditetom u vlastitom domu i sprječava njihova institucionalizacija.

Ističemo da je u Nacrtu plana zakonodavnih aktivnosti za 2022. godinu uvršten Zakon o osobnoj asistenciji kojim će se po prvi puta stvoriti zakonodavni okvir sveobuhvatne pomoći osobama s invaliditetom kroz institut osobnog asistenta” – odgovorili su nam iz Ministarstva.

Shvatili da će partner možda bolje skrbiti od roditelja

Dakle, jedino što je Vlada shvatila jest da je veća šansa da će supružnik prije biti sposoban skrbiti o osobi s invaliditetom, nego roditelj te osobe, što i navode, između ostaloga, kao razlog proširenja ovog prava.

“Bilo bi životno sasvim nelogično da se status njegovatelja može priznati roditelju osobe s invaliditetom te bračnom ili izvanbračnom drugu roditelja osobe s invaliditetom, a da se taj status ne može priznati i samom bračnom ili izvanbračnom drugu osobe s invaliditetom koja s njom živi u obiteljskoj zajednici i svakodnevno brine o njoj” – navode i u prijedlogu Zakona o socijalnoj skrbi. 

Mijenja se stoga tek postojeći članak 66. Zakona o socijalnoj skrbi koji kaže da se status može priznati roditelju njegovatelju do navršene 65 godine života, a dulje ako se pružanje pomoći i njege ne može osigurati putem osoba iz članka 64. tako što se uvodi i kategorija (bračnog/izvanbračnog partnera) njegovatelja o osobi s invaliditetom. 

Sindikat umirovljenika: “U šoku smo, reagirat ćemo”

Ovakav prijedlog zatekao je i predsjednicu Sindikata umirovljenika Hrvatske, Jasnu A. Petrović koja se godinama bori za uvođenje statusa njegovatelja za starije osobe, kako u zajedničkim inicijativama s Maticom umirovljenika, tako i kroz Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe. Prema onom što je dosad rečeno, nisu imali razloga sumnjati da bi država od toga odustala u zadnji tren.

Sindikat umirovljenika hitno traži status njegovatelja za skrb o starijima!

“Status njegovatelja za starije država je uvrstila u Strategiju socijalne skrbi za starije još prije četiri godine. Raspravljali smo o tomu i na Nacionalnom vijeću, a sada ponuđeno zakonsko rješenje nema nikakve veze s tim jer ide na štetu starijih koje se ograničava na invalidnost, umjesto na njihovu potrebu za skrbi. Čak smo inzistirali da to ne bude samo za članove obitelji, nego neograničeno pa da o starijima mogu brinuti i njihovi susjedi ako nema tko drugi.

Ovakvo rješenje je promašeno i suprotno svemu onomu što smo tražili i što je obećano. Država odustaje od zdrave alternativne skrbi za starije i zakonskim se izmjenama bavi samo sa sustavom, a ne i onima kojima taj sustav treba služiti. Promjene koje idu u korist starijih doista su minimalne i svakako da ćemo reagirati na ovakav nezadovoljavajući prijedlog” – kazala nam je šokirana predsjednica Sindikata umirovljenika, Jasna A. Petrović.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap