Pet amandmana za bolji život umirovljenika u Zagrebu: SDP traži povećanje naknada i izgradnju domova

Milan Dalmacija
7. prosinca 2022.
Mirovine
A- A+

Zagrebački SDP podnio je ukupno pet amandmana na gradski proračun koji se tiču poboljšanja umirovljeničkog standarda. Četiri amandmana odnose se na podizanje naknada umirovljenicima i osobama s invaliditetom, dok je peti amandman zapravo zahtjev za financiranjem projektne dokumentacije za izgradnju novih domova za starije osobe.

Foto: Maja Horvat/Zakaj volim zagreb/Facebook

Nakon što je Gradska skupština Grada Zagreba početkom studenog jednoglasno izglasala pokrivanje dugova šest domova umirovljenika u iznosu od 14,9 milijuna kuna, uskoro će odlučivati i o gradskom proračunu za sljedeću godinu.

Odlučeno je: Grad Zagreb će djelomični pokriti dugove domova umirovljenika i bolnica

Stoga je klub gradskih zastupnika SDP-a samostalno predložio četiri amandmana, dok je u suradnji s klubom zastupnika Možemo!, Zagreb je NAŠ!, Nova ljevica, Zelena alternativa – ORaH, predložio još tri amandmana na državni proračun. Ukupna vrijednost tih amandmana, odnosno onoga što se njima traži je 60 milijuna kuna.

Predsjednik Gradske skupštine i kluba zastupnika SDP-a Joško Klisović otkrio je da traže 15.000 eura za projektnu dokumentaciju za izgradnju domova za starije osobe, s naglaskom na objekt u zapadnom dijelu grada, javlja HRT.

Amandmanom traže i više od 20 milijuna kuna za novčane naknade umirovljenicima te božićnice i uskrsnice za osobe s invaliditetom. Zatražili su i podizanje imovinskog cenzusa za novčanu naknadu za umirovljenike sa sadašnjih 1.700 na 1.800 kuna mirovine, čime bi naknade bile osigurane za još 2.300 umirovljenika primalo tu naknadu.

Naknade za umirovljenike čija je mirovina manja od 1.500 kuna bi prema njihovu prijedlogu trebale biti 100 kuna više, dok bi za one s mirovinama od 1.500 do 1.800 kuna naknade ostale iste. SDP-ovci predlažu i povećanje naknade za korisnike nacionalne mirovine s 400 na 500 kuna. No, o svemu će odlučiti Gradska skupština.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap