Dom za starije u Markuševcu još je uvijek – kuća duhova: Razlog je nevjerojatan

Milan Dalmacija
7. studenoga 2022.
Novosti
A- A+

Iako je prošla godina dana od dovršetka zgrade Doma za starije osobe u Markuševcu, nitko se još uvijek nije uselio. Opremanje doma je odgađano u nekoliko navrata, a dotad čuvanje zgrade košta građane 40.000 kuna mjesečno.

Dom za starije osobe u Markuševcu | Foto: Ivica Lovrić/HRT

Prošla je godina dana otkako je dovršena zgrada Doma za starije osobe u zagrebačkom Markuševcu. No, nitko još nije uselio. Razlog tomu je neuspješan natječaj za javnu nabavu. Iako su radovi završili u studenom prošle godine, u zgradi još uvijek nema namještaj i ostalu potrebnu opremu.

Tečaj €/kn: 7,53450

Javna nabava je trebala početi u lipnju prošle godine, no gradonačelnik Tomislav Tomašević je zaustavio sve procedure u javnoj nabavi dok se ne upozna sa situacijom. Nova javna nabava je raspisana u rujnu, ponude su otvorene u studenom, a potom je natječaj poništen u kolovozu ove godine.

dom za starije sisak piletic
Rastu režije, rastu i cijene domova za starije: 'Slušam druge kako dižu cijene. Pitanje je dokle će obitelji moći to plaćati'

– Za očekivati je da, ni u sljedećih godinu dana, ovaj dom neće profunkcionirati, govori za HRT nezavisni gradski zastupnik, Ivica Lovrić i dodaje da hladni pogon samog objekta stvara velike troškove.

– Apsurd je tim veći što Grad svakodnevno plaća cjelodnevno čuvanje te zgrade. Znači, mjesečno to građane košta 40 tisuća kuna odnosno, u ovih 12 mjeseci, Grad je samo čuvanje ove zgrade platio pola milijuna kuna. Što je daleko od onog modela transparentnosti i odgovornog upravljanja gradom koji Tomašević svakodnevno javno promiče, a vidimo kakva su mu djela, poručuje Lovrić.

Žitelji Podsljemena čekaju na dom

Mnogi stariji žitelji Podsljemena izgubili su svoje domove u potresu. Ovaj dom bi im bio zlata vrijedan, tvrdi predsjednik Gradske četvrti Podsljeme, Krešimir Kompesak.

– Naši ljudi ne žele ići odavde i nama bi to puno značilo. Vi trebate vidjeti koji je pritisak građana za dom i koliko mi, kao gradska četvrt koja nema informacije i koja nema uvida u te stvari, mi jednostavno ne znamo što ljudima odgovoriti, tvrdi Kompesak.

Iz Gradske uprave su kratko poručili kako je u tijeku opremanje doma, što je u ingerenciji Zagrebačkog holdinga. Kad opremanje bude dovršeno, Grad Zagreb će preuzeti dom i započeti prijave za boravak. No, kad će se to dogoditi – nisu otkrili.

Dom za starije u Markuševcu još je uvijek – kuća duhova: Razlog je nevjerojatan
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap