Zabilježena je manja prodaja određenih proizvoda na mjesečnoj i godišnjoj razini, evo o čemu se radi

Ana Kanazir
3. listopada 2022.
Novosti
A- A+

Promet od trgovine na malo, odnosno u maloprodaji je pao u kolovozu 2022. godine na mjesečnoj i na godišnjoj razini. Ipak, na mjesečnoj razini je porasla prodaja neprehrambenih proizvoda, dok je pala prodaja prehrambenih proizvoda. Nakon stalnog rasta od 18 mjeseci, na godišnjoj razini je također došlo do pada prometa.

hrana trgovina

Foto: Unsplash

Ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od maloprodaje što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću, realno je pao za 1 posto u samo mjesec dana. Od toga je prodaja neprehrambenih proizvoda porasla za 0,1 posto, dok je prodaja prehrambenih proizvoda pala za 0,4 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

Barilla tjestenina

Penne rigate ili spaghetti, 500 g
7,49 kn
0,99 €
prije:
13,99 kn
1,98 €
Uštedite

Softy toaletni papir

120 listića, troslojni, 20 rola
32,99 kn
4,38 €
Ne propustitre

L'oreal Age Specialist

Krema za lice, dnevna ili noćna, 50 ml
34,99 kn
4,64 €
prije:
63,99 kn
8,49 €
Ne propustitre
Tečaj €/kn: 7,53450
hrana trgovina
Zbog novih mjera trgovina uklonila proizvode s polica, a vlasnica objasnila zašto se odlučila na ovaj potez

Kakvo je stanje na godišnjoj razini?

U kolovozu 2022. godine je u usporedbi s istim mjesecom prethodne 2021. godine pao i promet od trgovine hranom, pićem i duhanskim proizvodima za 0,6 posto, dok je promet od prodaje neprehrambenih proizvoda pao za 0,9 posto. U kolovozu 2022. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je pao za 0,2%.

Što se tiče porasta prometa u kolovozu 2022. godine u usporedbi s istim mjesecom godine radije, najveći porast su doživjele nespecijalizirane trgovine pretežno živežnim namirnicama s porastom prometa od 15,7 posto. Zatim porast bilježe i motorna goriva i maziva, s porastom od 21,3 posto, ali i specijalizirane trgovine živežnim namirnicama. S druge strane, pad nominalnog prometa ove godine prisutan je u trgovini internetom ili poštom gdje se bilježi pad od 5 posto u godinu dana.

Jedinice promatranja jesu poslovni subjekti (pravne osobe i obrtnici) koji su prema pretežnoj djelatnosti registrirani u trgovini na malo. Obuhvaćeni su i izabrani poslovni subjekti iz ostalih djelatnosti ako obavljaju trgovinu na malo.

hrana trgovina
Istraživanje je potvrdilo: Hrvati misle kako ih se u trgovinama najviše vara na medu, mesu i eko proizvodima

Zašto je došlo do ovih promjena?

Osim što je pala prodaja zbog previsokih cijena pri čemu si neki ne mogu priuštiti kupovinu određenih prehrambenih namirnica, jednako tako se pokazalo kako Hrvati misle da ih se vara na određenim proizvodima. U istraživanju javnog mnijenja su se tako izjasnili da ih se najviše vara na medu, a odmah iza njega je na ovom popisu svježe meso. Više možete pročitati ovdje.  

 

Koliko trošite novca u trgovinama svakog tjedna?

Zabilježena je manja prodaja određenih proizvoda na mjesečnoj i godišnjoj razini, evo o čemu se radi
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap