Za Europu jedna priča, za Hrvatsku druga: Pročitajte što ministar Pavić priča u inozemstvu

Josip Mihaljević
17. lipnja 2019.
Novosti
A- A+

U okviru obilježavanja 100. obljetnice Međunarodne organizacije rada u Ženevi održava se 108. Međunarodna konferencija rada na kojoj je prošloga tjedna gostovao ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić. Neke njegove izjave zvuče sjajno, međutim u Hrvatskoj je priča malo drugačija.

pavić

Foto: Ministar Marko Pavić | mrms.hr

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić prošlog je tjedna boravio u Ženevi i prisustvovao je na 100. obljetnici Međunarodne organizacije rada.

O tome je izvijestio i na svojem Facebook profilu.

“Danas sam sa socijalnim partnerima, predstavnicima sindikata i poslodavaca u Ženevi obilježio 100. obljetnicu Međunarodne organizacije rada (MOR-a). Fokus razgovora na MOR-u bila je budućnost rada i izazovi s kojima se suočavamo na modernom tržištu rada poput digitalizacije i automatizacije radnih mjesta. Naglasio sam važnost socijalnog, tripartitnog dijaloga u suočavanju s izazovima koje donosi novi uvjeti na tržištu rada”, napisao je.

U Europi hvali tripartitni dijalog, u Hrvatskoj ga nema

Poslodavci traže više stranih radnika, Pavić im poručio - imate umirovljenike

 

Ministar je tamo naglasio važnost socijalnog i tripartitnog dijaloga. Međutim, što se događa na domaćem terenu?

Sindikati, koji su dio tripartitnog dijaloga, nazivaju ga “ubojicom socijalnog dijaloga”. Dva su puta u proteklih mjesec dana zatražili njegovu ostavku. Trenutačno su u “svađi” oko referendumske inicijative ’67 je previše’, koja je nastala zbog mirovinske reforme u kojoj Ministarstvo rada nije htjelo slušati prijedloge sindikata. Zbog svega toga, sindikati su izašli iz Gospodarsko socijalnog vijeća, tijela u kojem bi sindikati, poslodavci i Vlada zajednički nalazili rješenja za probleme.

Spomenuli smo poslodavce kao članove tripartitnog dijaloga. I s njima je nedavno otvorio ratnu frontu. Oni su krajem prošlog tjedna alarmirali MRMS i zatražili veće kvote za strane radnike jer je turistička sezona ugrožena. Iako se radi o promijeni jedne brojke, Pavićevo ministarstvo poslalo je priopćenje u kojem tvrde kako je sve u najboljem redu, a ako radnika nedostaje – neka zaposle umirovljenike i ljude sa Zavoda za zapošljavanje.

Je li im rekao da propada program “Zaželi”?

Najvažniji projekt za žene i starce, Pavićev "Zaželi" urušava se sve dublje

Dan ranije, objavio je što je radio u Luksemburgu:

“Jučer smo u formatu trenutnog TRIO-a predsjedanja u kojem su ministri rada i socijalnih pitanja Rumunjske, Finske i nas iz Hrvatske razgovarali s ministrima rada i socijalnih pitanja zemalja Zapadnog Balkana o inkluzivnom tržištu rada kroz integraciju mladih, žena i dugotrajno nezaposlenih na tržište rada”, napisao je Pavić.

Što se tiče dugotrajno nezaposlenih žena, Ministarstvo je imalo pozitivan program “Zaželi”. Ali i s njim su se dogodili problemi na koje javnost još uvijek nije dobila zadovoljavajući odgovor ili objašnjenje.

Lijepo je u Europi pričati o inkluzivnom tržištu rada i o brizi za dugotrajno ili teško nezaposlene, ali bilo bi još lijepše to primijenjivati u Hrvatskoj.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap