Poslodavci traže više stranih radnika, Pavić im poručio – imate umirovljenike

Josip Mihaljević
14. lipnja 2019.
Novosti
A- A+

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i Hrvatska udruga turizma (HUT) jutros su Vladi RH poslali dramatičan apel Vladi. Traže da se hitno donese odluka o povećanju kvota za strane radnike jer radnika nema i sezona je ugrožena. Pročitajte što imje Pavićevo ministarstvo poručilo.

Foto: Pixabay

Jutros su poslodavci dramatično poručili Vladi RH kako je turistička sezona ugrožena. Jednostavno, nedostaje radnika i svi poslovni objekti nisu u “punom pogonu”.

Kvote za uvoz stranih radnika su potrošene, a poslodavci su zatražili Ministarstvo rada da ih poveća, piše hr.n1info.com.

“Na višestruke apele koji traju tjednima da se pomogne turističkom sektoru u rješavanju ovog problema resorni ministar i Vlada potpuno su se oglušili što je izazvalo šok u cijelom sektoru, jer je riječ o tehničkim izmjenama koje ne iziskuju nikakva dodatna proračunska ulaganja nego samo dobru volju administracije da razumije potrebe gospodarstva”, poručili su poslodavci jutros.

Stigao odgovor Ministarstva – zaposlite umirovljenike

Umirovljenici koji rade na pola radnog vremena u trgovinama zarađuju 1.700 kuna

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava oglasilo se priopćenjem. Poručuju kako su u kontinuiranom dosluhu s poslodavcima i da stalno prate situaciju na tržištu rada.

“Pripreme za ovu turističku sezonu krenule su prošle godine kada je Hrvatski zavod za zapošljavanje anketirao sve u to vrijeme nezaposlene u Republici Hrvatskoj od kojih je više od 20 tisuća iskazalo želju za radom u turizmu. Njih smo početkom ove godine, putem Dana poslova u turizmu u Osijeku, Zagrebu i Splitu, spojili s poslodavcima koji su bili u potrazi za radnom snagom”, započinju.

Osim toga, poručuju kako su omogućili rad umirovljenicima do pola radnog vremena “pa i tu vidimo mogućnost za poslodavce u turizmu koji većinom traže radnike za pomoćne poslove u turizmu i ugostiteljstvu. Do sada je preko 12.3000 umirovljenika iskoristilo mogućnost rada do pola radnog vremena uz primanje pune mirovine.

Cilj je aktivirati domaće nezaposlene, a ne strance

Apsurd: Dok firme traže umirovljenike, na burzi čeka 50 tisuća starijih od 50. Evo zašto!

Ministarstvo dalje navodi kako je cilj aktivirati domaću radnu snagu. Ove su godine osigurali preko 15.000 dozvola za zapošljavanje radnika iz trećih zemalja u turizmu što je dvostruko više nego prethodne.

“Znamo da su kvote pri kraju, prema podacima ostalo je još oko 2.100 dozvola, a u postupku obrade je nešto više od 3.000 zahtjeva za izdavanjem radnih dozvola. Dakle, trenutačno imamo nešto više od 900 zahtjeva za dozvole više nego što imamo odobrenih kvota.

Istodobno, na HZZ-u u ovom trenutku imamo oko 4.000 nezaposlenih, od toga oko 1.600 na obali, koji su raspoloživi za rad u sezoni i iskazali su želju za radom u sezoni”, navodi se u priopćenju.

Zbog svega toga, smatraju kako su postojeće kvote dostatne za zadovoljavanje trenutačnih potreba z a radom u turizmu. Umjesto da podignu kvote, poslodavce su zamolili da kontaktiraju Hrvatski zavod za zapošljavanje kako bi ih spojili s domaćim nezaposlenim radnicima.

Tek kada se iskoristi domaća radna snaga, poručuju, spremnu su u najkraćem roku razmotriti povećanje kvote za uvoz stranih radnika.

Poslodavci traže više stranih radnika, Pavić im poručio – imate umirovljenike
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap