Najvažniji projekt za žene i starce, Pavićev “Zaželi” urušava se sve dublje

Jasmina Grgurić Zanze
17. lipnja 2019.
Novosti
A- A+

Tragično je i nevjerojatno da jed(i)na krajnje pozitivna priča, kao što je projekt “Zaželi” Pavićeva Ministarstva rada i mirovinskog sustava, može dobiti takav negativan epilog. Nije zapelo na isplati iz državnog proračuna, nego već osigurana novca iz Europskog socijalnog fonda i to zbog “domaće” administracije koja ne može, ne stigne ili jednostavno nije u stanju obaviti posao. Direktna je to ugroza egzistencije sredovječnih žena koje su godinama bile nezaposlene, a danas su na minimalcu, ali i staraca o kojima nema nitko drugi brinuti osim njih.

Udruga OSI iz programa “Zaželi” kupila bicikle za obilazak starijih osoba Foto: UOSI SMŽ

Da je program “Zaželi” upao u velike probleme, postalo je jasno još lani kada je projekt vrijedan milijardu kuna obustavljen. I tako do danas – čak osam puta! Istovremeno, iz udruga i jedinica lokalne samouprave koje su zaključile ugovore s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava s jedne, i dotad dugotrajno nezaposlenim ženama s druge strane, kako bi brinule o starim i nemoćnim osobama mahom u ruralnim područjima, stizale su prve pritužbe.

Isplate za plaće i troškove počele su kasniti pa su udruge, gradovi i općine morali posegnuti u vlastiti džep. Naime, svima je isplaćen predujam u visini 40 posto ukupne vrijednosti dvogodišnjeg projekta, no novac se istopio, a daljnje kvartalne uplate nisu stizale. Razlog – spora obrada zahtjeva i podkapacitiranost za to zaduženih službi.

Razmišljaju dati otkaze ženama

Da su stvari sada poprilično eskalirale, piše Telegram koji otkriva propadanje najhvaljenijeg projekta ministra Marka Pavića. Naime, 42 žene u baranjskoj općini Čeminac vjerojatno će ovih dana dobiti otkaz, jer Ministarstvo rada i mirovinskog sustava dramatično kasni s financiranjem programa.  Tako već sedam mjeseci čekaju nadoknadu sredstava. Dosad, Općina je prema ugovorima sa 42 žene uključene u program ”Zaželi” isplaćivala plaće i snosila druge troškove. Kako refundacija nije stigla, Čeminac je prisiljen trošiti novac inače namijenjen redovnom funkcioniranju općine. Novca više nemaju i jedino rješenje vide u otkazu ženama.

– “Kulminacija problema nastala je kada smo potkraj prošle godine poslali zahtjev za nadoknadom sredstava. Tek nakon punih sedam mjeseci – a rok je, podsjećam, 45 dana – dobili smo odgovor da je u našem ispostavljenom zahtjevu od 903.746 kuna, neispravno prikazan trošak od 11.598,70 kuna. Zbog toga bizarnog razloga nije nam plaćeno ni lipe. Dakle, da bi se ta moguća pogreška ustanovila, Ministarstvu rada trebao je sedam mjeseci, umjesto 45 dana. Uz to, nisu nam platili ni nesporni dio troška, nešto manje od 900.000 kuna” – posve nevjerojatnu priču za Telegram podijelio je načelnik Čeminca, dr. Zlatko Pinjuh.

Potom su poslali novi račun za nove troškove u iznosu od 747.003,67 kuna i ponovno im nije plaćeno ni lipe. Sada bi trebali poslati još jedan račun između 750 i 800 tisuća kuna, a nisu plaćena ni ta dva ranije.

Ako novca ima, a trebalo bi biti, gdje je?

U istoj situaciji našao se i grad Belišće koji je također posegnuo u vlastitu kasu kako 30 žena ne bi ostalo bez posla, a brojni stari i nemoćni korisnici bez obećane usluge. Potvrdio je to tamošnji gradonačelnik dr. Dinko Burić koji pita gdje je novac iz Europskog socijalnog fonda i na što je potrošen. S druge strane, siromašnije općine i gradovi, gdje je pomoć starijim žiteljima još i neophodnija, nisu u mogućnosti same financirati gubitke.

Baš nema sreće: Ministru Paviću zapelo i s uspješnim projektom "Zaželi"

Kroz projekt Zaželi zapošljava se oko 7.000 žena u ruralnim krajevima Hrvatske gdje brinu o 35.000 starijih osoba i osoba u potrebi. Do sada su sklopljena 272 ugovora prema kojima je isplaćen predujam u iznosu 40% ukupne vrijednosti projekta, a ostatak se isplaćuje po obradi kvartalnih izvješća, na čemu je očito zapelo.

Razlog sporosti u obradi zahtjeva navodno jest podkapacitiranost službi zaduženih za projekt. Za njega je odgovorno Ministarstvo rada, odnosno Ured za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije (CES OFC) pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ). Također, problem je i provjera postupka javne nabave za stvari koje se kupuju prema projektu.

Istovremeno, iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava nema jasnih odgovora o konkretnim uzrocima i mogućim rješenjima problema koji guraju pod tepih, iako je jasno da ovakva situacija ugrožava sudbinu 7.000 žena i pet puta toliko starijih i nemoćnih osoba.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap