Vraća se Stožer: “Trgovine ne smiju poslužiti nikoga bez maske”

Josip Mihaljević
13. srpnja 2020.
Novosti
A- A+

Nacionalni stožer civilne zaštite na konferenciji za medije u 14 sati objavio je najnovije podatke o epidemiji koronavirusa. Imamo 53 nova i ukupno 1.145 aktivnih slučajeva.

vili beroš

Foto: zdravlje.gov.hr

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako u protekla 24 sata imamo 53 novodijagnosticirana pacijenta, ukupno 3.775. Prosječna životna dob oboljelih je 47,4 godine. U posljednja 24 sata napravljeno je 204 testiranja, a ukupni broj testiranih je 94.175.

4.51 €
33.98 kn
prije:
5.97 €
44.98 kn
Prelistajte katalog
1.99 €
14.99 kn
prije:
3.32 €
25.01 kn
Prelistajte katalog

Nila

Odabrani proizvodi
Sniženo 40 %
Prelistajte katalog

Dječja guralica

Pravi balone od sapunice
19.99 €
150.61 kn
Prelistajte katalog
Tečaj €/kn: 7,53450

Nemamo preminulih od jučer, a na respiratoru su četiri osobe. Broj aktivnih slučajeva je 1.145, a u bolnici se liječe 132 pacijenta.

“Nastavljamo naš suživot s virusom, on je nadalje među nama i moramo biti jako oprezni. Svjedočite svi skupa da smo u svibnju popustili mjere, naši su rezultati bili više nego odlični. Međutim, od 18. lipnja ponovno dolazi do povećanog broja novooboljelih. Iz dana u dan selektivno propisujemo one mjere koje su sukladne događanjima na terenu”, kazao je Beroš.

Krunoslav Capak kazao je da nemamo značajnih novih žarišta za koje javnost ne zna, osim u umaškom Domu za starije. Tamo je jučer zabilježeno 11 novih slučajeva, a današnji testovi otkrivaju da nema još zaraženih. Što se tiče preminulih pacijenata u posljednjim tjednima, Krunoslav Capak je kazao kako se većinom radi o starijima s komorbiditetima.

“Kolege iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije to rješavaju. Jučer je uzeto 90 briseva nakon što je otkriveno da imamo šest pozitivnih štićenika i pet pozitivnih djelatnika. Svi ti brisevi koji su danas gotovi su negativni, to je dobra vijest”, kazao je Capak.

Kako će se kontrolirati nošenje maski?

Davor Božinović podsjetio je da se radi o globalnoj pandemiji i da je nova taktika primjena lokalnih mjera i gašenje lokalnih žarišta. Naglasio je da postoje mjere koje će se morati primjenjivati na razini cijele države, a upravo tu spada i obvezno nošenje maski.

“U svim ugostiteljskim objektima, trgovinama, od ranije postoji i mjera za javni prijevoz. Po svemu što nam znanost govori to je da jesen razdoblje u kojem bi se mogli suočiti s većim izazovima kad je u pitanju širenje korone. Zbog toga ovo razdoblje moramo iskoristiti kako bi stekli navike koje će biti neophodne kada dođe jesen, barem tako za sada stvari izgledaju.

U tom smislu smo se odlučili da idemo s ovom vrstom konferencija za javnost koje su itekako polučile rezultat u prvoj fazi, jer one služe i educiranju javnosti. Nošenje maski je sastavni dio te edukacije kroz, struka će objasniti korisnost tih maski, pogotovo kad dođe jesen”, kazao je Božinović.

Rekao je da cilj obavještavati javnost, da nije poanta u kaznama:

“Ići ćemo u primjenu određenih sankcija ako se pokaže da nije prihvaćena neka mjera. Mi se nadamo da do toga neće doći. Velike trgovine, veliki šoping centri, oni imaju zaštitarske službe i tu ne bi bio problem ne pustiti nekoga bez maske. Što se tiče manjih trgovina, one ne smiju poslužiti nikoga bez maske. Tamo nema zaštitara, nema toliko ni policije ni civilne zaštite da pokriju sve”, kazao je Božinović.

Markotić: Kiruršku masku mijenjati svaka tri sata, kod sebe imajte više platnenih

Alemka Markotić kazala je kako se kirurške maske trebaju mijenjati svaka tri sata, ali da se mogu i ranije. Za platnene je rekla da bi možda bilo dobro imati dvije-tri dnevno pa ih mijenjati tijekom dana.

“U svakom slučaju, ne može se cijeli dan nositi jedna te ista maska”, kazala je Markotić.

Capak je naveo izuzetke, odnosno tko ne treba nositi masku:

  • djeca do 2 godine starosti
  • oni koji teško dišu zbog drugih respiratornih problema
  • invalidi koji ne mogu samostalno staviti masku

Zašto malo testiramo?

Na pitanje zašto malo testiramo odgovorila je Alemka Markotić:

“Kod nas je uspostavljen sustav koji testira sve one koji imaju simptome, koji se po bilo čemu mogu povezati s Covidom-19. Isto tako, svi oni koji su bili u kontaktu i za koje epidemiolozi procijene da se moraju testirati. Nasumična testiranja su moguća, ali se nisu pokazali učinkovitima.

Mislim da će na jesen biti zahtjevnije, bit će više testiranja jer po simptomima nećemo znati radi li se o Covidu ili gripi ili prehladi. Tad će biti puno veći pritisak na testiranja”, kazala je Markotić.

Beroš je kazao da znanost napreduje na području testiranja i da bi cijena testa za one koji se samostalno žele testirati uskoro mogla biti jeftinija (sada je oko 1.500 kuna).

“Ozbiljni testovi imaju svoju cijenu, ali oni nude i kvalitetu. Sada imamo i druge testove koji se također mogu ponuditi pučanstvu. Svi oni koji spadaju u indikacijski spektar imaju besplatno testiranje, ali shvaćam da se netko i samostalno želi testirati. Omogućit ćemo to uskoro po bitno manjim cijenama o početnim”, kazao je Beroš.

 

vili beroš
Popularno
4.51 €
33.98 kn
prije:
5.97 €
44.98 kn
Prelistajte katalog
1.99 €
14.99 kn
prije:
3.32 €
25.01 kn
Prelistajte katalog

Nila

Odabrani proizvodi
Sniženo 40 %
Prelistajte katalog

Dječja guralica

Pravi balone od sapunice
19.99 €
150.61 kn
Prelistajte katalog
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap