Voditeljici HRT otkazao angažman 14 mjeseci prije mirovine: “Žele mlade ljude!”

Jasmina Grgurić Zanze
22. rujna 2020.
Novosti
A- A+

Nakon niza otkaza i premještaja zbog kojih je dio djelatnika javne televizije HRT optužio za diskriminaciju po dobi i spolu, pri čemu se u posljednji slučaj oko premještaja voditeljice Ljiljane Vinković iz emisije “Dobro jutro, Hrvatska” zbog mlade i popularne Doris Pinčić uključila i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, s malih ekrana odlazi još jedno poznato TV lice.

Ljiljana Saucha (Snimak zaslona/HRT)

Poznatu HRT-ovu voditeljicu Ljiljanu Sauchu (63) šokirala je iznenadna odluka o prekidu voditeljskog angažmana, i to samo 14 mjeseci prije odlaska u mirovinu. Tako više neće voditi “Vijesti iz kulture” u čijoj je redakciji od 2011. godine. Vijest je doznala dan nakon što je odradila emisiju za koju nije ni znala da joj je posljednja u 37 godina dugoj karijeri na javnoj televiziji.

Nije znala da je odradila posljednju emisiju

“Kada sam u četvrtak 17. rujna odradila Vijesti iz kulture, nisam znala da će mi to biti zadnje ovakvo pojavljivanje na ekranu u 37 godina dugoj HTV karijeri. U petak sam doznala da ViK više ne vodim jer žele mlade ljude na ekranu! Sve je to ‘novo normalno’ jer imam do mirovine još 14 mjeseci!” – napisala je voditeljica na svom Facebook profilu.

Inače, Ljiljana Saucha vodila je serije Programa za djecu Moja ulica, Nedjeljno prije podne za djecu, Ljiljana i ostali, zatim radila u razmjeni domaćeg programa te kao novinarka u Zagrebačkoj panorami. U Mozaičnom programu od 1984. je novinarka, voditeljica i jedna od urednica (Dobro jutro, Hrvatska, Dobar dan, Hrvatska zemlja i ljudi, Hrvatska danas).

Bila je i prva voditeljica hrvatskoga lota 1989. u emisiji Fortuna te voditeljica TV aukcije. U programu Za slobodu 1991. uređivala je vijesti, podnevni i večernji dnevnik. Uređivala je i vodila središnji Dnevnik 2000., a zatim gotovo sve dnevnike i vijesti. Od 2011. u redakciji je kulture.

Sever optužuje HRT za diskriminaciju po dobi

Na odluku HRT-a osvrnula se i novinarka Maja Sever, optužujući iznova javnu televiziju za diskriminaciju po dobi.

“Apsolutno ništa nemam protiv bilo koje mlađe kolegice koja vodi neku emisiju na HRT-u. Mislim da HRT-u treba mladih ljudi, ali glasno, jasno i s valjanim razlogom protestiram zbog diskriminacije koja se provodi na javnoj radio televiziji. Zakon o suzbijanju diskriminacije nedvosmisleno kaže da je jednakost najviša vrednota ustavnog poretka i jamči zaštitu od diskriminacije na osnovi dobi. Ne može se netko maknuti s posla samo zato sto ima vise od 30 godina” – napisala je na svom Facebook profilu Sever.

Apsolutno ništa nemam protiv bilo koje mladje kolegice koja vodi neku emisiju na HRT-u. Mislim da HRT-u treba mladih…

Objavljuje Maja SeverPonedjeljak, 21. rujna 2020.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap