Vlasta ima 73, ali i dalje vodi svoj obrt – njezina “Peroklinika” jedini je takav u Europi

Josip Mihaljević
12. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Umjesto da uživa u mirovini, 73-godišnja Vlasta se ne odvaja od svog obrta za popravak nalivpera i penkala. Obrt je još 1941. godine otvorio njen svekar, a ona je nakon smrti supruga u 2014. godini prekinula isplatu mirovine kako bi nastavila voditi obiteljski biznis.

73-godišnja Vlasta Jevicki Keranović ima jedinstven obrt koji se bavi popravkom pomalo zaboravljenih nalivpera i penkala. Njezina “Peroklinika” jedini je takav obrt u Europi, saznajemo iz HRT-ovoj emisiji “Kod nas doma”.

Umjesto da uživa u mirovini, Vlasta je nakon smrti supruga u 2014. godini obustavila isplatu mirovine kako bi oživjela obiteljski biznis koji je pokrenuo njen svekar još 1941. godine.

“Svako jutro se napirlitam kako ja to kažem, dakle uredim se, pa garderoba, pa nakit, pa simo tamo. Čak mislim da me i ovaj posao i ovo mjesto potiču na to”, kazala je Vlasta za HRT o početku radnog dana u 74. godini života.

Mušterija je sve manje, ali ljubav prema poslu je jaka

Ovih dana sve je usporeno, a mušterija je sve manje. U sličnoj su situaciji i drugi obrtnici koji polako nestaju s tržišta. Rijetke mušterije ipak navrate, donose stara nalivpera i žele im vratiti život. Najčešće se radi o starijim mušterijama koji donose svoj pisaći pribor iz studentskih dana, pa ih nakon popravka poklanjaju djeci i unucima. Vlasta kaže da je širenje kulture pisanja njezin zadatak.

Postolara Željka (71) nije zaustavio ni potres. Otvorio vrata radionice i poručio: "Radit ću dok ne umrem!"

“Današnje generacije ne znaju niti držati nalivpero ili kemijsku – kad dođu i zamolim da mi pokažu kako pišu – to je nemoguće”, kaže.

Na početku nije znala ništa o popravku nalivpera, ali zasukala je rukave i naučila sve sama. Čak i danas u poslu uživa.

“Zaljubila sam se u njega, i morate se zaljubiti. Ako radite nešto što ne volite, to nema nikakvog efekta”, kazala je za HRT.

Svoju kolekciju će pokloniti Tehničkom muzeju

Tijekom godina u njezinoj se “klinici” skupilo mnogo uspomena i raznih zanimljivih predmeta. Sve će to jednoga dana pokloniti Gradu Zagrebu, a Tehnički muzej će izložiti zbirku.

Iako vlastita nalivpera ne proizvodi, u ponudi imaju suvenir “Penkala”.

Plaćeno bolovanje? Ne može: Država kažnjava radnike i obrtnike starije od 65!

“To je prva tehnička olovka koju je Slavoljub Penkala patentirao 1906. u Budimpešti. Moj muž je to patentirao kao suvenir, a ja i dalje to proizvodim. To je mala tehnička olovka, ali je njezina veličina u tome što je prva na svijetu”, zaključuje Vlasta.

Vlasta ima 73, ali i dalje vodi svoj obrt – njezina “Peroklinika” jedini je takav u Europi
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap