Plaćeno bolovanje? Ne može: Država kažnjava radnike i obrtnike starije od 65!

Jasmina Grgurić
26. veljače 2021.
Novosti
A- A+

Na dobnu diskriminaciju obrtnika koji nastavljaju raditi i nakon 65. godine, kao i ostalih radnika, upozorila je iznova i pučka pravobraniteljica Lora Vidović. Naime, stariji obrtnik sam si mora platiti bolovanje, što je apsurdno jer tada novac nije u mogućnosti ni zarađivati. Isto tako, bolovanje svih drugih radnika starijih od 65 ide na teret poslodavca, a ne HZZO-a. Aktualna pandemija i samoizolacija ponovno su osvijetlile ovaj apsurd, tim više jer ti isti radnici doprinose redovno uplaćuju kao i ostali. No, država im to ne priznaje.

Foto: Pexels

Redovno od svog rada uplaćujete doprinose za zdravstveno, ali država vam neće platiti bolovanje? Da, ako ste stariji od 65. U tom slučaju bolovanje plaća poslodavac, dok obrtnik mora platiti sam sebi. Na ovaj primjer dobne diskriminacije Ministarstvo zdravstva i HZZO iznova upozorava pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

Morao u samoizolaciju na vlastiti trošak

Obrtnik ste i zanima vas kada morate u mirovinu i što nakon nje? Ovo su opcije!

“Nakon što mu je određena samoizolacija, pritužio nam se obrtnik jer je sam morao isplatiti naknadu svoje plaće tijekom bolovanja i to samo zato što je stariji od 65 godina. Time je stavljen u nepovoljniji položaj isključivo zbog svoje dobi jer iako plaća istu premiju osiguranja, nema i ista prava kao mlađi osiguranici kojima tu naknadu isplaćuje HZZO.

Njegovo iskustvo primjer je diskriminatornog učinka Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju koji kaže da zaposleni osiguranik sa 65 godina života i 15 godina mirovinskog staža osiguranja, za razliku od mlađih zaposlenih osiguranika, nema pravo na naknadu plaće na teret HZZO za vrijeme privremene nesposobnosti odnosno spriječenosti za rad, već se ona isplaćuje na teret sredstava poslodavca” – kaže Vidović.

Posve je apsurdno da obrtnik sam sebi mora isplatiti naknadu za vrijeme privremene nesposobnosti za rad, iako zbog samoizolacije ili bolesti nije mogao raditi i ostvariti dohodak. Diskriminirani su i svi ostali radnici stariji od 65 godina, jer naknada plaće u slučaju bolovanja također ne ide na teret HZZO-a, nego poslodavca, što može biti demotivirajuće za zapošljavanje radnika ove dobi.

Poticanje zapošljavanja onih nešto mlađih?

“HZZO smatra da je ovakva praksa i u slučaju radnika i u slučaju obrtnika dopuštena, zbog poticanja zapošljavanja onih koji još nemaju uvjete za mirovinu i teško su zapošljivi, iako je što dulji ostanak starijih na tržištu rada, pa čak i ponovno aktiviranje nakon odlaska u mirovinu, dio brojnih javnih politika i mjera usmjerenih na poboljšanje teškog materijalnog statusa umirovljenika” – napominje pravobraniteljica.

Zato su preporučili Ministarstvu zdravstva i HZZO-u da hitno poduzmu potrebne radnje kako bi zaustavili ove primjere dobne diskriminacije u sustavu obveznog zdravstvenog osiguranja. Na problem će, kažu, upozoriti i Hrvatski sabor u Izvješću pučke pravobraniteljice za 2020. koje je u pripremi.

Plaćeno bolovanje? Ne može: Država kažnjava radnike i obrtnike starije od 65!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap