Neslužbeno: Vlada ograničava cijene ulja, mlijeka, šećera i mesa; rastu i najniže mirovine?

Milan Dalmacija
7. rujna 2022.
Novosti
A- A+

Dva dana prije službenog donošenja novog paketa protuinflacijskih mjera, neslužbeno se doznaje kako bi Vlada mogla ograničiti cijene ulja, mlijeka, šećera i mljevenog mesa. Uz to, najavljeno je povećanje minimalnih mirovina i novi energetski dodaci za umirovljenike.

Umirovljenica u dućanu | Foto: Unsplash

Vlada će u četvrtak obznaniti što će sve sadržavati novi paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu tijekom inflacije. Iako se ranije spekuliralo o tome da će paket biti “težak” oko šest milijardi kuna, RTL neslužbeno doznaje kako se barata iznosima između šest i 10 milijardi kuna.

racun struja HEP
Saznajte koliko vas košta struja: Kućanstvima ponuđen kalkulator za izračun cijena

Paket bi trebao, kako se neslužbeno doznaje, trebao sadržavati energetske dodatke umirovljenicima i povećanje najnižih mirovina. Bit će povećani i neoporezivi primici, a u dogovoru s trgovačkim lancima moguće je i ograničenje cijena nekih namirnica, poput mlijeka, ulja, šećera i mljevenog mesa. U paket su uključene i mjere za poljoprivrednike.

Paketom protuinflacijskih mjera bit će obuhvaćeni mali i mikro poduzetnici, ali i veće tvrtke koje će biti kategorizirane prema potrošnji energenata. Iako se najavljivalo kako će javne ustanove, poput škola i domova za starije osobe biti kategorizirane kao kućanstva, od toga, doznaje se, neće biti ništa. Za javne će ustanove biti formiran posebni platni razred s nešto višom tarifom od kućanstava, ali nižom od dosadašnje.

Alegro

Mahunarke, orašasti plodovi i suho voće
Sniženo 20%
Provjerite i uštedite

Podravka

Odabrani proizvodi
Sniženo 25%
Provjerite i uštedite

Rubel

Deterdžent za rublje, 9 kg
69,99 kn
9,29 €
Prelistajte katalog

Vlada će pomoći malim i mikro poduzetnicima, ali i većim gospodarskim subjektima koji će se kategorizirati prema potrošnji energenata, te proporcionalno dobiti pomoć. Iako se objavljivalo da će se javne ustanove izjednačiti s kućanstvima, to se, prema neslužbenim informacijama neće dogoditi nego će takve ustanove biti svrstane u poseban razred s nešto višom tarifom od kućanstava, ali ipak manjom nego što sada plaćaju.

– Drastičnih poskupljenja neće biti. Hajdemo reći da će stvari biti koliko-toliko najblaže nego su sada”, rekao je za RTL šef HNS-a, Stjepan Čuraj.

Neslužbeno: Vlada ograničava cijene ulja, mlijeka, šećera i mesa; rastu i najniže mirovine?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap