Vlada predstavila tri faze popuštanja mjera: Evo kada se otvaraju kafići, frizerski saloni, škole

Josip Mihaljević
23. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Nešto iza 13 sati započela je 226. sjednica Vlade RH. Premijer je otkrio tri faze popuštanja mjera, prva kreće već u ponedjeljak.

vlada rh

Foto: Youtube screenshot

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u uvodnom izlaganju govorio je o važnim zakonskim izmjenama Zakona o dobrovoljnom osiguranju, a tiču se cenzusa za besplatno dopunsko osiguranje, o kojem smo pisali jučer.

“To je nastavak naših razgovora sa Sindikatom i Maticom umirovljenika, zahvaljujem im na dijalogu i zalaganju. Zahvaljujem i resorima koji su pridonijeli da se izrade izmjene zakona koji će riješiti pitanje dopunskog zdravstvenog osiguranja, prihodovnog cenzusa, koji će omogućiti bolju situaciju našim umirovljenicima”, kazao je Plenković.

Evo kako će se popuštati mjere

Strategija za popuštanje mjera: Starije osobe zadnje će izaći iz karantene

Premijer je zatim krenuo objašnjavati mjere za pokretanje gospodarstva, odnosno o ublažavanju restrikcijskih mjera zbog epidemije koronavirusa.

“Kod nas je epidemiološka situacija za sada pod kontrolom. Mi u osam tjedana nismo prešli dvoznamenkasti broj novooboljelih. Unatoč manjim oscilacijama, trend je u opadanju već dva tjedna”, rekao je.

Premijer je kazao da sada možemo postupno ponovno pokrenuti niz gospodarskih i društvenih aktivnosti. To ne znači da se odmah sve može vratiti na staro, upozorio je, jer bi inače imali naglo širenje zaraze. Mjere će se popuštati u tri faze.

Prva faza:

Počinje u ponedjeljak 27. travnja. Omogućit će se rad svim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine, osim onih koji posluju unutar centara. Omogućit će se rad svima koji rade uslužne djelatnosti osim onih gdje je blizak kontakt. Uvode se javne gradske i prigradske linije, otvaraju se knjižnice i muzeji. Omogućuju se treninzi vrhunskim sportašima.

Ako prva faza bude uspješna, opuštanje se nastavlja.

Druga faza:

Počinje u ponedjeljak 4. svibnja. U toj fazi omogućit će se rad javnog zdravstvenog sustava u punom opsegu, osim iznimki u skladu s preporukama Ministarstva zdravstva. Omogućit će se rad privatnog zdravstvenog sustava u punom opsegu uz poštovanje epidemioloških mjera. Omogućit će se rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju uslužne djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, ali uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera. To se odnosi na kozmetičare, pedikere, brijače i frizere. To će biti moguće od 4. svibnja ali uz posebne mjere koje će se propisati.

Treća faza:

Počinje u ponedjeljak 11. svibnja. Od tada će se omogućiti okupljanja do deset osoba na jednom mjestu, uz poštivanje mjera fizičke udaljenosti. Omogućit će se rad trgovačkih centara uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera. Omogućit će se, ovo je posebno važno, rad predškolskih ustanova i razredne nastave od 1. do 4. razreda te posebnih razrednih odjela te rad s djecom s teškoćama koje imaju pomoćnike u nastavi.

Omogućit će se održavanje laboratorijskih, umjetničkih i kliničkih vježbi te praktični rad u malim grupama u visokom obrazovanju. Uvodit će se od 11. svibnja međužupanijske prijevozne linije i linije domaćeg zračnog prijevoza.

Omogućit će se rad ugostiteljskih objekta, isključivo na terasama uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera. Omogućit će se rad ugostiteljskih objekata u smještajnim kapacitetima samo za korisnike smještaja. Omogućit će se rad nacionalnih parkova i parkova prirode. I konačno, proširit će se uvjeti za izdavanje e-propsunica.

Zabrana javnih okupljanja i dalje na snazi

bedeković vesna
Ovo su nova pravila u domovima za starije: Velik broj domova ih uopće ne može provesti

Na snazi će ostati zabrana javnih okupljanja. Evo što je predsjednik Vlade poručio starijima:

“Najugroženiji su sugrađani starije dobi. Preporučuje se tim osobama, osobama s kroničnim bolestima, da ostanu kod kuće. Oni su najosjetljiviji”, kazao je Plenković.

Epidemiolozi će izraditi i objaviti precizne upute o korištenju maski za lice, preporuke za regulaciju radnog vremena u trgovinama i preporuke za korištenje javnog prijevoza.

Omogućit će se održavanje vjerskih okupljanja od 2. svibnja, također s posebnim preporukama i uputama epidemiologa.

“Na kraju želim kazati da smo pokazali da nam je prioritet zaštita života i zdravlja. Isto tako, naš je zadatak da omogućimo funkcioniranje gospodarstva. Mjerama smo omogućili zadržavanje radnih mjesta. Već od idućeg tjedna mnogi će reaktivirati svoje djelatnosti”, kazao je premijer.

Vlada predstavila tri faze popuštanja mjera: Evo kada se otvaraju kafići, frizerski saloni, škole
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap