Strategija za popuštanje mjera: Starije osobe zadnje će izaći iz karantene

Jasmina Grgurić
16. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Europska komisija dala je preporuke za postupno ukidanje režima strogo ograničenog kretanja koje je na snazi u svim zemljama Europske unije. U dokumentu “Europska mapa puta prema izlasku iz pandemije COVID-19” navode smjernice. Neke od njih su da otvaranje društva i gospodarstva treba ići korak po korak, s dovoljno vremena između njih, primjerice mjesec dana, jer se učinci takvih koraka mogu mjeriti samo vremenom.

Na ovakva druženja ipak ćemo morati još pričekati Ilustracija: Pixabay

Opća zabrana treba, navodi u svom novom dokumentu Europska komisija, biti zamijenjena ciljanom zabranom kretanja za najugroženije skupine stanovništva, što znači da bi stariji i ljudi s kroničnim bolestima najdulje čekali na povratak kakvom-takvom normalnom javnom životu, piše Večernji list. Dokument je jučer usvojen na sastanku kolegija Europske komisije.

Praćenje putem aplikacije na mobitelu

Ipak, konačna odluka o restrikcijama ostaje na svakoj pojedinoj zemlji, jer tu Europska unija nema nikakve ovlasti. Namjera Komisije je da sve mjere budu koordinirane između država članica koliko je to moguće, pogotovo kad je riječ o njihovu popuštanju. Tako je i preporuka da države na vrijeme informiraju ostale države o popuštanju svojih mjera. Naime, kada su se mjere donosile, koordinacije u tom smislu nije bilo pa se to sada želi izbjeći.

Pola svih smrtnih slučajeva zbog korone događa se u domovima za starije?

Pritom se svaka država, preporučuje Europska komisija, treba voditi procjenama znanstvenika i javnozdravstvenih stručnjaka. Mjere socijalnog distanciranja imaju dokazano djelovanje, ali cijenu plaća gospodarstvo i čitavo društvo pa, smatraju iz EK-a, one ne mogu trajati neograničeno.

U tom smislu savjetuje se povećavanje kapaciteta testiranja, ali i usklađivanje metodologije testiranja na koronavirus. Komisija navodi da će biti važno i “razviti snažan sustav praćenja kontakata” i to putem aplikacija za praćenje na pametnim uređajima. Svrha je alarmirati ljude da su preblizu zaražene osobe ili da se trebaju vratiti u samoizolaciju.

Ako se virus opet krene širiti, uvesti opet zabrane

Tako je Francuska već sada najavila da će restorani ostati zatvoreni do srpnja te da se razvija aplikacija za praćenje. Komisija navodi i da se radnici na posao moraju vraćati postepeno.

I škole i fakulteti, jednom kad se otvore, trebali bi paziti da imaju manje razrede, odnosno manje studenata na predavanju. Kafićima i restoranima moglo bi se ograničiti radno vrijeme ili maksimalno dopušten broj gostiju koje smiju posluživati u jednom trenutku. Sve te “izlazne” mjere trebat će dobro nadzirati i, u slučaju da se koronavirus ponovno počne brže širiti, zamijeniti strogim zabranama kakve postoje sada, smatra Europska komisija, navodi Večernji koji je imao uvid u ovaj dokument dan prije objave.

Strategija za popuštanje mjera: Starije osobe zadnje će izaći iz karantene
Share via
Copy link
Powered by Social Snap