Vlada odbila amandmane oporbe o ulaganjima mirovinske štednje građana

Jasmina Grgurić Zanze
14. prosinca 2023.
Novosti
A- A+

Vlada je odbila oporbene amandmane, među kojima su i oni vezani za izmjene četiriju zakona o mirovinskim fondovima. Tako nije prošao prijedlog Marijane Puljak (Centar) da se alternativnom investicijskom fondu zabrani ulaganje u Hrvatsku. Ništa više sreće nisu imali ni prijedlozi klubova Fokusa i Reformista te Domovinskog pokreta da se u potpunosti briše članak o osnivanju alternativnog investicijskog fonda.

Marijana Puljak | Foto: Facebook/Marijana Puljak

Oporbeni saborski zastupnici predložili su, kako su i najavili, amandmane koji se tiču izmjena zakona o mirovinskim fondovima, no predstavnici Vlade to su odbili. Tako nije prošao prijedlog Marijane Puljak (Centar) da se alternativnom investicijskom fondu zabrani ulaganje u Hrvatsku, kao ni prijedlozi klubova Fokusa i Reformista te DP-a da se u potpunosti briše članak o osnivanju alternativnog investicijskog fonda. Sabor će sutra glasovati, između ostalog, o izmjenama četiriju zakona o mirovinskim fondovima.

Teške otptužbe oporbe o pogodovanju Pavlu Vujnovcu

Državni tajnik Ivan Vidiš | Snimak zaslona | Sabor HR
Oporba o državnom investicijskom fondu: 'Mirovinama želite financirati projekte tajkuna Vujnovca'

Ovoga tjedna u Saboru su se mogle čuti teške optužbe da država osnivanjem alternativnog investicijskog fonda, u koji bi se prebacilo pet posto ukupne mirovinske štednje građana, želi financirati projekte Pavla Vujnovca, odnosno pogodovati Fortenovoj, o čemu smo pisali ovdje.

– Pet posto ukupne mirovinske imovine, što je oko milijardu eura, želite prebaciti u alternativni investicijski fond s državnom garancijom, instrument kakav ne postoji na kugli zemaljskoj. Naša Vlada će ga osnovati, nekog Hadezeovca će staviti da upravlja njime, a ta će prikrivena državna subvencija završiti kod Pavla Vujnovca koji će tako skupiti novce za kupnju Fortenove, rekla je Marijana Puljak prilikom drugog čitanja izmjena četiriju zakona o mirovinskim fondovima, kada je najavila da će tražiti da se zabrane ulaganja u Hrvatsku.

Usklađivanje nacionalne naknade i inkluzivnog dodatka

Starija osoba gura kolica invalida
Nove informacije o inkluzivnom dodatku: Prihodi osoba s invaliditetom će porasti od 50 do 100 posto

Nije prošao ni amandman SDP-a na Zakon o nacionalnoj naknadi za starije osobe da se ta naknada usklađuje dva puta godišnje s obzirom na rast cijena i bruto plaća, uvažavajući u 100-postotnom iznosu povoljniji faktor. Cijene su od 2021. godine rasle u prosjeku 25 posto, a posebno je pogođen stariji dio populacije, kazala je Boška Ban Vlahek (SDP), prenosi index.hr.

Podsjetimo, nacionalna naknda će se usklađivati jednom godišnje,  i to prema rastu troškova života, počevši od 1. siječnja 2025. godine.

SDP-u je odbijen i prijedlog da se inkluzivni dodatak prizna i osobama u organiziranom smještaju, odnosno udomiteljstvu. Istu sudbinu doživio je i amandman Možemo da se inkluzivni dodatak usklađuje jednom godišnje prema inflaciji i kretanju plaća.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap