Nove informacije o inkluzivnom dodatku: Prihodi osoba s invaliditetom će porasti od 50 do 100 posto

Ana Kanazir
1. prosinca 2023.
Novosti
A- A+

Inkluzivni dodatak je novčana naknada za osobe s invaliditetom, a uređena je Zakonom o inkluzivnom dodatku koji bi na snagu trebao stupiti 1. siječnja iduće godine. Danas je ovaj Zakon predstavljen u Saboru, a njime će osobama s invaliditetom mjesečni prihodi porasti od 50 do 100 i više posto, kako je rekao ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Starija osoba gura kolica invalida

Osoba s invaliditetom | Ilustracija: Pixabay

Prije manje od tjedan dana Nacrt prijedloga zakona o inkluzivnom dodatku je prihvaćen na sjednici Vlade, dok je sada ovaj zakonski prijedlog predstavljen u Saboru, a otkriveni su i neki detalji. Tako su poznati iznosi koje će dobiti osobe s invaliditetom, a doći će i do novosti s vještačenjem.

Osoba u invalidskim kolicima drži ruku na kotaču
Vlada prihvatila Nacrt prijedloga zakona o inkluzivnom dodatku, evo što to znači

Kao što smo pisali u ovom tekstu, od iduće godine će inkluzivni dodatak dobiti 147.752 osobe s invaliditetom, a on zapravo zamjenjuje sve četiri dosadašnje naknade koje primaju ove osobe. Tako on objedinjuje osobnu invalidninu, doplatak za pomoć i njegu, uvećani doplatak za djecu i naknadu do zaposlenja, o čemu smo pisali i ovdje.

Dobra je vijest kako će sada iznosi biti veći. Točnije, prihod za sve sadašnje korisnike u sustavu rasti će za minimalno 50 do 100 i više posto, otkrio je ministar Piletić.

Iznos inkluzivnog dodatka kroz pet kategorija kretat će se mjesečno od 720 eura za prvu razinu, 480 eura za drugu , 430 eura za treću, te 162 eura i 138 eura za četvrtu i petu razinu, piše na stranici Vlade.

– Nije da se ovime želimo hvaliti nego ispraviti dugogodišnju nepravdu, naglasio je Piletić.

Novost je i da više neće biti potrebno vještačenje i posebna procedura za ovu naknadu.

– Do priznavanja inkluzivnog dodatka korisnici će i dalje imati ostvarena prava, a postupak za inkluzivni dodatak provodit će se do kraja 2024. godine. Nakon priznanja inkluzivnog dodatka korisnicima će biti isplaćena razlika, navedeno je na stranici Vlade.

Copy link
Powered by Social Snap