Virus je i u zagrebačkom domu za starije: Zaraženo je troje korisnika, 30 čeka rezultate testa

Josip Mihaljević
15. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Na konferenciji za medije Kriznog stožera Grada Zagreba upravo su objavili kako je koronavirus došao i u jedan zagrebački dom za starije. Radi se o jednom privatnom domu za starije, ali nisu htjeli reći kojem. Pozitivno je troje korisnika, a čekaju se rezultati za još 40 ljudi.

bandić milan

Foto: Milan Bandić | Youtube screenshot

Zagrebački stožer civilne zaštite maloprije je objavio kako su tri korisnika jednog zagrebačkog privatnog doma za starije pozitivni. Nisu htjeli specificirati o kojem domu se radi, ali su potvrdili kako u gradskim domovima i dalje nema korone.

Osim tri korisnika kojima je potvrđena zaraza, čekaju se rezultati za ostalih 30 korisnika, kao i za 10 djelatnika.

“Mi nemamo nikakve ingerencije nad tim domom, ali imamo odgovornost jer su to naši sugrađani. Danas ćemo im podijeliti zaštitna sredstva koja do sada oni od nas nisu tražili.  Mi smo u gradske domove na vrijeme uveli mjere i vjerojatno je to dovelo do toga da do sada nismo imali proboj zaraze”, kazao je gradonačelnik Milan Bandić.

U domovima za starije STO zaraženih, šestero umrlih. Markotić otkrila tko unosi zarazu!

Ovo je osmi dom za starije u Hrvatskoj u kojem je dosad potvrđen proboj koronavirusa, a broj zaraženih korisnika je sada veći od 100. Zaraženi su još korisnici i djelatnici domova u Splitu (65), Dubrovniku (6), Makarskoj (3), Pločama (18), Dicmu (3), Seget Vranjici (1) i Koprivnici (3). Šest je korisnika preminulo!

Od subote su počela masovnija testiranja po domovima, četiri dana nakon što je zaraza otkrivena u splitskom Domu za starije i nemoćne, gdje su korisnici imali temperaturu deset dana ranije. Za RTL situaciju je komentirala dr. Alemka Markotić te otkrila tko uglavnom u domove unosi virus.

“Nismo zakasnili, voljela bih da netko kaže s čime smo zakasnili. Nemoguće da virus ne uđe u sve dijelove. Svima je u domove virus ušao preko njegovatelja, to su jasno rekle sve te zemlje, ali ne mogu bez njegovatelja. Masa njih testiraju sve. Mi smo pratili situaciju, detektirana je brzo i mjere se pojačavaju onako kako se situacija u nekim mjestima pogoršava”, kazala je dr. Markotić.

 

Virus je i u zagrebačkom domu za starije: Zaraženo je troje korisnika, 30 čeka rezultate testa
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap