Virologinja (86) koja je pobijedila boginje oboljela nakon druge doze cjepiva

Jasmina Grgurić Zanze
25. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Virologinja dr. Ana Gligić (86), poznata po suzbijanju epidemije velikih boginja 70-tih godina u bivšoj Jugoslaviji, teško je oboljela od koronavirusa nakon što je primila drugu dozu cjepiva. Nije mogla samostalno ni disati ni jesti pa je završila u bolnici. Srećom, sada se oporavlja. Smatra da se zarazila neposredno prije cijepljenja u kojem, unatoč svom iskustvu, vidi jedini izlaz iz pandemije.

Virologinja Ana Gligić (Snimak zaslona/Youtube)

Poznata srpska virologinja dr. Ana Gligić (86) teško je oboljela od koronavirusa nekoliko dana nakon što je primila drugu dozu kineskog cjepiva. Zbog težine simptoma u bolnici je 13 dana provela na kisiku. Srećom, sada se oporavlja na kućnoj njezi.

“Ja sam osoba od 86 godina i imam autoimune bolesti koje nisam htjela iznositi u javnost. Očito je kako sam neposredno prije druge doze cjepiva pokupila virus, a onda se to, uz moje osnovne bolesti zakompliciralo i stvorilo vrlu ružnu zdravstvenu situaciju. Ali evo, pobijedili smo! – rekla je za beogradske medije dr. Gligić.

Osobe s narušenim imunitetom i autoimunim bolestima trebale bi, kaže, pričekati mjesec dana do primanja druge doze cjepiva. Da je tako učinila, smatra, prošla bi bolje.

“Drugu dozu cjepiva sam primila u četvrtak, a već u ponedjeljak osjetila sam prve simptome. Nisam imala visoku temperaturu, bila je oko 37, ali nisam mogla disati. Bilo je sasvim jasno da moram hitno u bolnicu” – rekla je liječnica Gligić za srpski portal Žena.

Dodaje da nije mogla samostalno ni jesti, čak ni izgovarati rečenice. Sada se polagano sama kreće po kući. Unatoč svemu, kaže da se samo iznimno događa u izvanrednim situacijama da netko ne razvije dovoljno antitijela nakon cijepljenja. A nagađa i kako se zarazila.

“Preko puta moje kuće je gimnazija i ispod mog prozora koji je nisko, dolaze djeca za vrijeme velikog odmora. Sve moje analize i epideomiološki podaci o tome gdje sam mogla ‘pokupiti’ virus govore mi da je to jedino moguće objašnjenje” -dodaje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap