[VIDEO] Pogledajte ovaj kratki dokumentarac o jednoj baki, možda naučite kako napraviti dobar ajvar

Josip Mihaljević
12. ožujka 2018.
Novosti
A- A+

Grandmas Project (Projekt o bakama) je francuska inicijativa koja poziva na snimanje kratkih filmova o – bakama. Format je takav da se u kratkim dokumentarcima, koji ne smiju biti dulji od 8-9 minuta, bake nauče svoje kćeri i unuke nekom receptu. Cilj je uhvatiti i ovjekovječiti ono što čovječanstvo radi od samih svojih početaka – prijenos znanja s koljena na koljeno.

ajvar recept

Ivana Barišić je 26-godišnja ratna izgnanica iz Bosne i Hercegovine koja je gotovo cijeli svoj život provela u Nizozmskoj. Njena baka, Marta Dilparić, danas živi u malom selu u Srbiji. Ivana se odlučila pridružiti Grandmas Projectu i tako je nastao ovaj simpatični kratki dokumentarac – Ajvar. Na prvu ruku ovo je recept o tome kako se pravi ajvar, a zapravo je kratki komadić životne priče koji se bavi odvajanjem jedne obitelji i o pripadanju.

Recept za ajvar bake Marte

  Trebat će vam:
 • 10 kila crvene paprike
 • 2 patlidžana
 • dvije feferonke
 • pola litre suncokretovog ulja
 • dvije žlice šećera
 • dvije žlice soli (dodajte još po ukusu)
 • dva češnja češnjaka (dodajte još po ukusu)
 • octena kiselina
 1. Operite paprike, feferonke i patlidžan te ih osušite ručnikom
 2. Ispecite paprike, feferonke i patlidžan na roštilju ili u pećnici dok cijele ne pocrne, nakon toga ih pustite da se ohlade u plastičnoj zdjeli prekrivenoj s plastičnom vrećicom
 3. Nakon što se ohlade, nožem im odstranite kožu, sjemenke i utrobu.
 4. Oguljene paprike, feferonke i patlidžan sameljite u stroju za mljevenje. Mješavinu stavite u veliku zdjelu, dodajte sol i šećer te promiješajte.
 5. U zdjeli ugrijte pola ulja. Kašikom polako dodajte mljevenu smjesu. Ako krene goriti, dodajte još ulja. Miješajte dok ne postane gusto. Za ajvar od 10kg paprika trebat će vam oko dva sata. Kada se zgusne toliko da možete vidjeti dno zdjele dodajte češnjak i dobro promiješajte. Voila.
 6. Operite staklenke i poklopce vrućom vodom i detrdžentom. Postavite ih u pećnicu na 150 stupnjeva na otprilike 10 minuta kako biste ih sterilizirali. Isključite pećnicu. Kada su staklenke zagrijane, krenite s dodavanjem ajvara u vruće staklenke. Kada ih sve napunite, vratite ih u pećnicu bez poklopca i ostavite ih do sljedećeg dana. Kuhinjskim kistom premažite gornji dio s malo octene kiseline i spremite ih.

Ovako napravljen ajvar će vam neotvoren potrajati oko 6 mjeseci bez da se pokvari, a ako otvorite jednu staklenku, držite ju u frižideru dok se koristi.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap