[VIDEO] 94-godišnji trener džuda: “Digni guzicu, izađi van i radi nešto”

Jasmina Grgurić Zanze
26. travnja 2018.
Novosti
A- A+

Možete li vjerovati da najstariji trener džuda u Velikoj Britaniji ima čak 94 godine? Ne samo da je vitalan, nego bogata borilačka znanja i vještine dalje prenosi već trećem naraštaju. Priprema se i za polaganje desetog stupnja, a starijim osobama šalje i važnu životnu poruku.

Jack Hearn najstariji je britanski džudo trener  Snimak zaslona/Youtube

Jack Hearn 94-godišnji je trener džuda. Trenirati je počeo davne 1951. godine, što znači da se ovom japanskom borilačkom vještinom bavi čak punih 67 godina. To mu je priskrbilo titulu najstarijeg učitelja džuda u Velikoj Britaniji. Ovu nevjerojatnu priču o njemu snimio je BBC.

Mislio da će biti u kolicima

“Nikada nisam pomislio da bih mogao, jednom kada dođem u ove godine, bilo što raditi. Mislio sam, znate,da ću sjediti u invalidskim kolicima. Ali, ovdje sam i nadam se da ću nastaviti, jer imam još toliko toga za napraviti. Džudo je sport, ali istovremeno i način života. Nije sve fizički, dosta je u njemu bitno i ono psihički” – kaže 94-godišnji trener Jack.

Imao je brojne japanske učitelje, a svaki od njih naučio ga je japanskim umijećima karatea, džuda i aikida. Sva te tehnike danas prenosi na najmlađe koji ga obožavaju kao učitelja.

“Ljudi mi prilaze na cesti i kažu: ‘Dobar dan gospodine Hearn, sjećate li me se?’ Ja kažem da mi je žao, ali da ne. A odgovor je da su sa mnom davno trenirali, kada im je bilo šest godina u to vrijeme, a sada su u 60-ima. Tako da sada podučavam već treću generaciju” – kaže Jack Hearn.

Da ga svi uistinu vole i cijene, posvjedočili su njegovi učenici i kolege:

“Prvi dojam o učitelju Jacku bio je mali, stari čovjek, no nakon toga je počeo bacati uokolo drugog učitelja, kao da je bio krpena lutka.”

“Inspirativan, edukativan, jedinstven je i nevjerojatan. On je tip osobe koja svima daje sebe i sve vezano uz njega zapravo je briga o drugima, kojima daje ohrabrenje da idu i probaju ponovno. Nikada ne kaže ne.”

Uči i vježba za deseti stupanj

Učitelj Jack kaže kako su u džudu dječaci i djevojčice isti, nema razlike među njima. A ono najvažnije što možete naučiti iz džuda je poštovanje; za učitelja, poštovanje prema osobi koju bacaš…

“Do devetog stupnja došao sam 2010. godine, a pravila kažu da moraš čekati deset godina kako bi položio ispit za deseti stupanj. A to je postignuće života. Trenutno učim i vježbam za ispit kojeg ću, nadam se, polagati 2020. godine. Uživaj u svom životu! Pobrini se da svakog trenutka dok si ovdje radiš nešto što je korisno tebi i drugima. Koliko god da imaš godina, digni guzicu, iziđi van i radi nešto” – inspirativno je poručio 94-godišnji trener.

“Volim svoj život, sretan je to život, moj um je još uvijek prepun džuda. Prestat ću onda kada stave posljednji čavao u moj lijes” – zaključio je na kraju svoju uistinu inspirativnu životnu priču.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap