Majka je eutanazirala sedmogodišnjeg sina prije 42 godine, a sada je sve priznala u radijskom eteru

Luka Kalac
5. srpnja 2024.
Crna kronika
A- A+

77-godišnja Britanka Antonye Cooper je priznala kako je 1981. godine potpomognula smrt svog sedmogodišnjeg sina Hamisha koji je bolovao od neizlječivog oblika raka. Do ovog priznanja je došlo 42 godine kasnije, kada je u radijskom eteru izjavila da je svom sinu, na njegovu zamolbu, dala smrtonosno dozu morfija. S obzirom na to da je eutanazija u Engleskoj protuzakonita, ovo se procesuira kao ubojstvo ili ubojstvo iz nehaja. U nastavku je dodala da i ona boluje od neizlječivog oblika raka pa ako je žele osuditi, moraju požuriti.

Majka i sin se drže za ruke dok prelaze pješački prijelaz.

Majka i sin | Foto: Unsplash / OfotoRay

Britanka Antonye Cooper je izjavila kako je svom sinu, koji je umirao od rijetkog oblika raka, dala dozu morfija kojom mu je ‘potiho okončala život’. Hamish Cooper je umro u prosincu 1981. godine u svom krevetu jer ga je njegova majka podvrgnula eutanaziji.

Još kao petogodišnjaku su mu liječnici dijagnosticirali četvrti stadij neuroblastoma zbog kojeg je, prema riječima njegove majke, trpio nevjerojatne bolove do posljednjeg trenutka. Danas 77-godišnja Antonye Cooper boluje od neizlječivog raka zbog kojeg je hospitalizirana u hospiciju Dignitas.

Sve je priznala u radijskom eteru

Antonye Cooper danas živi u engleskom gradu Abingdonu. Nedavno je u radijskom eteru priznala kako je eutanazirala svog sina, nakon čega je upitana je li svjesna težine tih riječi, na što je odgovorila potvrdno. Tom izjavom je priznala umorstvo jer se eutanazija u Engleskoj procesuira kao ubojstvo ili ubojstvo iz nehaja.

– Dala sam mu veliku dozu morfija koja mu je potiho okončala život, rekla je Cooper u razgovoru za BBC Radio Oxford, piše bbc.com.

Dodala je kako je zapravo živio i dulje nego što su govorile prvotne prognoze i da je bilo pravo vrijeme za odlazak. U nastavku je dodala da je od toga prošlo gotovo 43 godine i ako je žele sankcionirati, da moraju biti brzi jer i ona sama umire od raka.

medicinska sestra s rukavicom na rukama u ruci strži ruku druge osobe
Slovenci na referendumu odlučivali o eutanaziji: Više od polovice stanovnika podržalo ovaj postupak

Eutanazija ima sve više pobornika

Engleska policija je potvrdila da je svjesna ‘izvješća koja se odnose na očigledan slučaj potpomognute smrti sedmogodišnjeg dječaka 1981. godine’. S obzirom na to da policijska istraga i dalje traje, navode kako u ovako ranoj fazi nisu u poziciji davati daljnje komentare.

S jedne strane su zamijećeni sve glasniji pozivi na promjenu zakona o pomoći pri umiranju u posljednje vrijeme, dok su s druge strane protivnici eutanazije zabrinuti zbog potencijalne legalizacije eutanazije. Budući da je javnost podijeljena oko ovog pitanja, aktivisti ukazuju i na mogućnost posebne ugroze osoba s invaliditetom, starijih osoba, bolesnih ili depresivnih, piše bbc.com.

Podsjećamo kako smo pisali o tome kako se stanovništvo susjedne Slovenije izjasnilo na referendumu na kojem su odlučivali o pravu na eutanaziju. Više od polovice osoba je podržalo odluku o legalizaciji eutanazije, čemu se protive liječnici i vjernici. Više o tome možete pročitati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap