Obitelj pri renovaciji kuće otkrila stare zlatnike i srebrnjake koji su im donijeli bogatstvo

Luka Kalac
13. svibnja 2024.
Novosti
A- A+

Britanska obitelj Fooks je kupila kuću na selu koju su odlučili renovirati jer je bila gotovo u derutnom stanju. Ipak, nisu ni pomišljali kako će se renovacija platiti sama od sebe. Dok je Robert Fooks krampom razbijao kuhinjski pod i betonsku ploču, ugledao je zlatnike i srebrnjake u jednoj od posuda. Ubrzo je javio supruzi što je pronašao i odlučili su kako bi trebali pozvati lokalnog dužnosnika koji je organizirao transport zlatnika i srebrnjaka starih gotovo 400 godina u Britanski muzej. Ondje su novčići očišćeni, a par ih je odlučio prodati na aukciji. Pojedini zlatnici i srebrnjaci su prodani pojedinačno, dok su drugi grupno. Nakon što su na aukciji prodani svi novčići, bračni par Fooks je zaradio više od 70.000 eura.

Kovanice

Kovanice | Foto: Unsplash / Steve Johnson

Britanski par Betty i Robert Fooks je pri renovaciji kuće otkrio zakopano blago. Kada su otkopali gotovo 400 godina stare zlatnike i srebrnjake, nisu ni slutili da imaju toliko visoku vrijednost. Zlatnici i srebrnjaci nisu dugo bili u njihovom posjedu jer je par Fooks nedavno prodao ove antikvitete na aukciji. Inače, par Fooks je još 2019. godine kupio staru seosku kuću u selu Poorton u Dorsetu. S obzirom na godinu izgradnje tog objekta, odlučili su je u potpunosti renovirati.

Muž je krampom počeo kopati betonsku ploču

– Riječ je o kući staroj 400 godina pa je zahtijevala dosta radova. Uklonili smo sve podove i stropove, a ostali su samo vanjski kameni zidovi. Također smo odlučili poraditi i na prizemlju, izjavila je Betty Fooks za britanski theguardian.com.

Gospođa Fooks se prisjetila te večeri kada je bila s djecom, a suprug je nastavio renovirati kuću. Dok je kopao krampom, shvatio je da je pred njim veliko povijesno otkriće koje ima visoku vrijednost. Robert je naišao na ovo nalazište pri renovaciji kuhinje dok je uklanjao stari pod i betonsku ploču. Razbijajući krampom pod, uočio je ostatke starih keramičkih posuda, ali nije pretjerano obraćao pozornost na njih. Ubrzo je, za vrijeme kopanja, shvatio da je jedna od posuda bila prepuna zlatnika i srebrnjaka.

Kada je par shvatio kolika je vrijednost pred njima, kontaktirali su lokalnog dužnosnika koji je organizirao transport zlatnika i srebrnjaka u Britanski muzej. Ondje su novčići očišćeni te je ustanovljeno u kojem su dobu iskovani.

Umirovljenik u šumi pronašao blago staro 2500 godina: "Izgledalo je kao smeće"

Zlatnici i srebrnjaci vrijedni više od 70.000 eura

Zlatnici i srebrnjaci pronađeni pri renovaciji kuće na selu su stavljeni na aukciju krajem travnja ove godine u aukcijskoj kući Duke’s.

– Poorton Hoard of Coins je opsežna zbirka koja sadrži više od tisuću kovanica iz trećeg razdoblja Edwarda VI. (1550.-3.) otprilike do početka Engleskog građanskog rata (1641.-3.). Uključuje zlatnike Jakova I. i Karla I., srebrne krune, šilinge i šest penija, srebrne šilinge i penije Elizabete I., Filipa i Marije. Analiza Britanskog muzeja pokazala je da je blago vjerojatno zakopala nepoznata osoba između 1642. i 1644. iz nepoznatih razloga, stoji u opisu objavljene fotografije na Facebook profilu aukcijske kuće.

Kada je aukcija privedena kraju, par Fooks se vratio kući teži za 60.740 britanskih funti, odnosno 70.600 eura. Zlatnici i srebrnjaci su prodavali grupno i pojedinačno. Najskuplje je prodan zlatnik od jedne funte s likom kralja Charlesa I., za 5.000 funti, što bi iznosila 5.800 eura, piše theguardian.com.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap