Veće obiteljske mirovine: Mamac za izborne glasove umirovljenika

Jasmina Grgurić
18. lipnja 2020.
Novosti
A- A+

Da je model nasljeđivanja mirovina u Hrvatskoj potrebno mijenjati, jasno je već dulje vrijeme, no svaka vlast kao glavni izgovor ističe nedostatak novca u proračunu. Za isplatu mirovina, koje nas godišnje koštaju više od 40 milijardi kuna, država već sada iz kase mora nadodati 18 milijardi kuna. Dvije vladajuće stranke sada pred izbore ipak obećavaju veće obiteljske mirovine, pri čemu SDP sa svojim koalicijskim partnerima nudi više.

Ilustracija: Rawpixsel

Čak 219 tisuća građana je u obiteljskoj mirovini, prema općim propisima, odnosno svaki peti umirovljenik. Njihove mirovine u prosjeku su male te iznose samo 2.063 kune. Ono što je najveći problem jest da većinom s manje od toga iznosa žive samci, mahom žene.

Većinom žene koje žive od mizernih iznosa

Prema podacima HZMO-a, kada maknemo međunarodne ugovore, prosjek primanja veći je za oko 200 kuna, a korisnika koji preostaju samo s hrvatskom obiteljskom mirovinom je oko 189 tisuća. Od toga, čak 175 tisuća su žene, koje su nakon smrti muža bile prisiljene u samoći izabrati 70 posto njegove mirovine, jer im je ona povoljnija od cijele vlastite. Ili pak vlastitu nisu zaradile. No, u slučaju da jesu, državi su poklonili 130 posto ukupno zarađene dvije mirovine i 70 godina radnog staža.

Obiteljska mirovina: Pod ovim uvjetima imate pravo na mirovinu pokojnog člana obitelji

Podaci jasno pokazuju i da više od 30 tisuća obiteljskih umirovljenika živi od samo 1.200 kuna mirovine u prosjeku, dodatnih više od 30 tisuća prima oko 1.750 kuna, dok ih oko 50.000 ima 2.200 kuna prosječne mirovine. Oko 10.000 ih ima obiteljsku mirovinu samo 800 kuna!

Obiteljske mirovine imaju i povlaštene skupine građana, ali one su dvostruko i trostruko veće, kao u slučaju braniteljskih obiteljskih mirovina od prosječnih skoro 7.000 kuna. Obiteljska, naslijeđena mirovina saborskog zastupnika u prosjeku iznosi skoro 8.000 kuna!

Upravo takve mirovine podižu sveukupni prosjek obiteljskih mirovina u Hrvatskoj pa on onda iznosi 2.635 kuna. Iz prosjeka je ipak jasno da je većina takvih primanja iznimno mala, unatoč iznimkama od 7.000 kuna.

Obećanja dviju vodećih stranaka nisu konkretna

Dvije najveće stranke uoči izbora nude veće obiteljske mirovine. Restart koalicija predlaže da supružnik može naslijediti cijelu mirovinu pokojnog bračnog partnera ako nema vlastitih primanja. Također, predlažu i nasljeđivanje dijela mirovine pokojnog bračnog partnera uz primanje vlastite mirovine, ali ne govore za sada još uvijek jasno koliki udjel mirovine bi se mogao naslijediti.

davor bernardić
Restart koalicija predstavila program: Krcat je obećanjima za umirovljenike!

Pravedniji način izračuna obiteljskih mirovina u svom predizbornom programu najavljuje i HDZ, ali ne spominju nikakve cijele ili u postotku dvije mirovine umjesto sadašnjih 70 posto naslijeđene.

I jedni i drugi obećavaju rast mirovina, ali kada će se i kako on dogoditi u četiri godine mandata, kao i ostala obećana povećanja u sustavu mirovinskog osiguranja, ne govore. Realna očekivanja kažu kako se promjene sigurno neće dogoditi preko noći, možda ne ni u cijelosti, a možda ni – nikako!

Kada obećanjima o većim mirovinama, među kojima i obiteljskima koje su najveći izdatak za buduću Vladu, dodamo i ona o novim domovima za umirovljenike, dodatak za sve umirovljene majke, veće cenzuse i krizni novac, onda je jasno kako ih neće biti tako lako provesti u djelo.