Uz prave ljetne vrućine, dolaze i velike promjene: U Splitu izmjerena najviša temperatura u zadnjih 70 godina

Luka Kalac
21. lipnja 2024.
Novosti
A- A+

Ako gledamo kalendarski, ljeto je tek počelo, no temperature zraka upućuju na to da ono već traje i da će se postepeno intenzivirati. Današnja temperatura zraka kretat će se između 35 i 40 Celzijevih stupnjeva, no posebno u unutrašnjosti, kako dan bude odmicao, rast će mogućnost pljuskova popraćenih grmljavinom. Potrebno je naglasiti kako je jučer izmjerena najviša temperatura zraka u posljednjih 70 godina u Splitu.

Kupači na plaži Čista.

Plaža | Foto: Unsplash / Kat von Wood

Toplinski val diljem zemlje najavio je pravi početak ljeta uz sunčano vrijeme i početak ljetnih vrućina. Tome svjedoče i temperature zraka koje će se kroz dan kretati između 35 i 40 Celzijevih stupnjeva. Unatoč ljetnom ozračju i visokim temperaturama zraka, u večernjim satima postoji mogućnost pljuskova i grmljavina u unutrašnjosti Hrvatske.

– Vjetar većinom slab, prolazno do umjeren jugozapadni, na Jadranu i sjeverozapadni, stoji na stranci Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Najviša temperatura zabilježena u Splitu u posljednjih 70 godina

Uz to, meteorolozi su upozorili i na daljnje pritjecanje saharskog pijeska u našu zemlju. Cjelokupnu situaciju dodatno otežavaju i visoke temperature zrake.

Na to su ukazala i jučerašnja mjerena, među kojima je zamijećen i novi rekord. Na meteorološkoj postaji Split Marjan izmjereno je 38.5 Celzijevih stupnjeva, a upravo je time srušena najveća lipanjska temperatura zraka iz 2003. godine koja je iznosila 38.1 Celzijev stupanj.

– Nikad ovako toplo nije bilo u lipnju u Splitu u više od 70 godina, pojasnila je meteorologinja Tea Blažević, piše n1info.hr.

Kardiovaskularne bolesti, srčani problemi, srčani udar, srce
Očuvajte zdravlje srca za vrijeme velikih i nepodnošljivih vrućina uz savjete kardiologa

Mogući pljuskovi za vikend

Iako su prisutne visoke temperature zraka, kako dan bude odmicao, povećava se vjerojatnost naoblake koja će doći sa zapada. Nestabilne vremenske prilike osjetit će se i u subotu kada će biti moguće i lokalno nevrijeme.

S obzirom na nepovoljne vremenske uvjete, doći će i do pada temperature zraka. To će se osjetiti i u nedjelju, pogotovo u unutrašnjosti zemlje, a sve će popratiti pljuskovi i grmljavina.

Ako teško podnosite vrućinu, podsjećamo kako smo već pisali o savjetima pomoću kojih možete očuvati zdravlje srca. Više o savjetima kardiologa možete pročitati ovdje. Jednako tako, treba se pridržavati savjeta za starije osobe po vrućim danima, o čemu možete čitati u ovom tekstu.

Copy link
Powered by Social Snap