Uskoro stiže i treća doza: Tko će se moći cijepiti i s kojim cjepivom?

Jasmina Grgurić
6. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Već krajem ovog ili početkom sljedećeg tjedna u Hrvatskoj započinje docjepljivanje trećom dozom cjepivima proizvođača Pfizer i Moderna, neslužbeno doznaje Jutarnji list. Nakon što je Europska agencija za lijekove i medicinske proizvode donijela odluku odobrenja, čeka se i službena odluka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

cijepljenje

Foto: Unsplash

Cijepljenje trećom dozom cjepiva, doznaje Jutarnji list, trebalo bi početi već krajem ovog ili početkom sljedećeg tjedna. Odluka se donosi za Pfizer i Modernu, a čeka se još službena odluka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo nakon što je  Europska agencija za lijekove i medicinske proizvode odobrila takozvanu “booster” dozu.

Treća doza osam ili devet mjeseci nakon druge

cijepljenje
Europska agencija za lijekove odobrila treću dozu ovih cjepiva, evo tko su kandidati

Treća doza za imunokompromitirane osobe, čiji imunosni sustav ne reagira dobro na razvoj antitijela, smatra se redovnim cijepljenjem poput prve i druge doze.

Booster doza, odnosno docjepljivanje, odnosi se pak na sve punoljetne osobe.

Razina antitijela stečenih cijepljenjem s prve dvije doze počinje padati nakon šest mjeseci, a takva potvrda utemeljena na nekoliko istraživanja razlog je docjepljivanja trećom dozom. No, ona bi se primala nakon osam ili devet mjeseci od primanja druge doze, a ne šest kako je prvotno rečeno.

Inače, EMA je dala odobrenje i za booster dozu i za redovno cijepljenje za Pfizer, dok je za Modernu odobreno za cijepljenje, dok se za booster još uvijek čeka odluka. Dodatna doza cjepiva može biti primijenjena u osoba sa značajno oslabljenim imunološkim sustavom najmanje 28 dana nakon primjene druge doze cjepiva.

Što s onima koji su se cijepili AstraZenecom?

cijepljenje
Treću dozu cjepiva dobit će samo stariji od 65 godina?

Što se tiče Astrazenece, proizvođači ovog cjepiva od EMA-e još uvijek nisu zatražili ocjenu treće doze pa ostaje otvoreno pitanje čime će se cijepiti osobe koje su dosad cijepljenje Astrazeneca cjepivom. Naime, u Hrvatskoj još uvijek nije preporučeno docjepljivanje s cjepivima drugog proizvođača.

Kako su starije osobe posebno ranjive te su se cijepile među prvima, u što spadaju i korisnici domova za starije i nemoćne, izvjesno je da će treća doza biti preporučena upravo njima. Za očekivati je da će upravo po životnoj dobi ići i sama dinamika cijepljenja, od starijih prema mlađima. Iako je prvo plan bio booster dozu osigurati samo njima, ta je odluka sada proširena i na sve ostale osobe koje to žele.

Uskoro stiže i treća doza: Tko će se moći cijepiti i s kojim cjepivom?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap