Treću dozu cjepiva dobit će samo stariji od 65 godina?

Jasmina Grgurić
20. rujna 2021.
Novosti
A- A+

Američka agencija za lijekove (FDA) odbacila je inicijativu prema kojoj je treća doza cjepiva potrebna svim građanima koji su se već cijepili s dvije doze prije više od šest mjeseci. Stručnjaci su preporuku dali samo za osobe starije od 65 godina te rizične skupine. Moguće je da će i Hrvatska ići u istom smjeru, potvrdila je zamjenica Krunoslava Capaka, ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), Ivana Pavić Šimetin.

cijepljenje

Foto: Unsplash

Capakova zamjenica Ivana Pavić Šimetin rekla je za Jutarnji list da je moguće kako će Europska agencija za lijekove (EMA) zauzeti sličan stav kao Američka agencija za lijekove (FDA) , što znači da bi se i u Hrvatskoj treća doza zasad davala samo starijima od 65 godina te rizičnim skupinama.

Prvi na redu rizični, a potom stariji od 80 pa sve do 65

Odobrenje EMA-e za treću dozu se čeka, a HZJZ je već izradio dokument u kojemu su naveli koga bi prvo trebalo cijepiti takozvanom booster dozom. Na prvom su mjestu osobe s visokim rizikom od teških ishoda covida-19, a potom stariji od 80 godina koji su primili dvije doze,  nakon čega bi se dobna granica smanjivala do 65 godina. Nakon starijih od 80 godina, prvo bi se trećom dozom cijepili oni od 75 do 79 godina, zatim oni između 70 i 74 godine, a potom građani od 65 do 69 godina.

Također, na listi prioriteta su i zaposlenici u zdravstvu i socijalnoj skrbi.

stozer
Hrvatska će cijepiti s trećom dozom, Beroš uputio poruku protivnicima cijepljenja

“Mi čekamo odluku EMA-e, ali može se pretpostaviti da će biti slična onoj FDA, no teško je išta tvrditi sigurno u ovom trenutku. I kod nas će se trećom dozom cijepiti prioritetno oni koje je i FDA navela, s time da smo mi mislili krenuti prvo sa starijima od 80, nakon imunokompromitiranih, nismo mislili cijepiti odmah sve starije od 65, ali i to će ovisiti o tome što će reći EMA” – kaže Pavić Šimetin.

Očekuje se kako bi odluka EMA-e trebala biti poznata u listopadu.

Svjesni su da zaštita cjepiva popušta nakon šest mjeseci

Inače, članovi američkog FDA odbacili su argumente kako opća populacija treba treću dozu, jer nisu zaključili da su podaci Pfizera i pojedinih zemalja, kao što je Izrael, dovoljno uvjerljivi u tom pogledu. Smatraju tako da dvije doze dovoljno dobro štite od ozbiljne bolesti, odnosno hospitalizacije, a neki od članova kritizirali su nedostatak podataka o sigurnosti booster cjepiva za mlađe ljude.

Ipak, prihvatili su činjenicu da zaštita cjepiva popušta nakon šest do osam mjeseci kad su u pitanju infekcije ili teški ishodi, ali je procjena stručnog panela FDA kako je ipak potrebno dodatnom dozom zaštititi samo one koji su doista visokorizični.

Upitno može li treća doza zaustaviti pandemiju

trobonjaca
Imunolog Trobonjača: Nećemo se svake godine morati cijepiti, virus će se pretvoriti u neki oblik prehlade

Jedan od najuglednijih članova posebnog komiteta FDA za cijepljenje, Paul A. Offit, poručio je kako je upitno hoće li dodatne doze uopće utjecati na tijek pandemije te je upozorio kako je mnogo važnije umjesto cijepljenja booster dozom uvjeriti što veći broj onih koji se još nisu cijepili da prime dvije doze.

Saslušali su i svjedočenje izraelskih stručnjaka koji su ustvrdili kako procjenjuju da su zahvaljujući trećoj dozi uspjeli zaustaviti čak i širenje zaraze, a ne samo zaštititi najosjetljivije skupine. Dok nisu cijepili starije booster dozom, poručili su, imali su zastrašujući broj slučajeva starijih osoba cijepljenih s dvije doze prije više od šest mjeseci koji su završili u bolnicama, piše Jutarnji list.

Treću dozu cjepiva dobit će samo stariji od 65 godina?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap