Europska agencija za lijekove odobrila treću dozu ovih cjepiva, evo tko su kandidati

Josip Mihaljević
5. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Europska agencija za lijekove i službeno je odobrila treću dozu cjepiva protiv koronavirusa. Za sada samo za Pfizer i Modernu, a preporučili su i tko bi sve trebao dobiti treću dozu.

cijepljenje

Foto: Unsplash

Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je u ponedjeljak kako bi osobe sa slabim imunitetom trebale primiti treću dozu cjepiva Pfizera ili Moderne, a državama je poručila kako je docjepljivanje trećom dozom sigurno, piše Index.hr.

Nekoliko članica EU već je krenulo s docjepljivanjem, a EMA je poručila kako države same mogu odlučivati kako će i koga cijepiti trećom dozom uz preporuke za određene skupine.

Što se tiče imunokompromitiranih, EMA preporučuje kako bi oni treću dozu trebali primiti čak 28 dana nakon primanja druge doze.

Što se tiče preporuka za šire stanovništvo, poručuju kako se ona može razmotriti za sve odrasle s normalnim imunitetom, ali tek šest mjeseci nakon primanja druge duze.

“Na nacionalnoj razini javnozdravstvena tijela mogu izdati službene preporuke o upotrebi dodatnih doza, uzimajući u obzir nove podatke o učinkovitosti i ograničene podatke o sigurnosti”, poručili su iz EMA-e priopćenjem.

Europska agencija za lijekove odobrila treću dozu ovih cjepiva, evo tko su kandidati
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap