USKOK sumnjiči šeficu odjela Mirovinskog da je povećavala mirovine u zamjenu za mito

Jasmina Grgurić
27. ožujka 2019.
Novosti
A- A+

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) sumnjiči šeficu Odsjeka za kontrolu podatak iz mirovinskog osiguranja zagrebačkog HZMO-a da je u razdoblju od devet godina povećavala mirovine osobama koje bi joj za to dale mito u iznosima od tisuću do dvije tisuće eura. U svemu je navodno imala i pomoć.

Foto: Pixabay

Na temelju kaznene prijave policije, USKOK je proširio istragu protiv šest osoba, a koju je protiv 17 osoba pokrenuo 13. rujna prošle godine. Šestoro građana (rođenih 1958., 1957., 1948., 1964., 1949. i 1950. godine) sumnjiče za kaznena djela primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te kaznenog djela protiv računalnih sustava, programa i podataka.

USKOK sumnja da je prvookrivljena kao šefica Odsjeka za kontrolu podataka iz mirovinskog osiguranja zagrebačke službe Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) od početka 2010. do 31. prosinca 2018. godine, u namjeri da za sebe i druge pribavi nepripadnu imovinsku korist, pristala ishoditi neosnovano povećanje mirovina većem broju zainteresiranih osoba koje su joj posredstvom drugogokrivljene ponudile novčanu nagradu i dostavljale potrebne podatke, objavio je danas Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

mito mirovinsko
USKOK protiv šefice odjela u mirovinskom: Sređivala veće mirovine u zamjenu za mito

Nakon što joj je drugookrivljena proslijedila podatke o osobama zainteresiranim za nepripadno uvećanje iznosa mirovine, osumnjičena šefica je za novčanu nagradu od 1.000 do 2.000 eura, koristeći se korisničkim imenima podređenih djelatnika, u bazi podataka HZMO-a u više navrata mijenjala evidentirane podatke o visini iznosa plaća i staža budućih korisnika mirovine na način da ih je neosnovano uvećavala, navodi Državno odvjetništvo (DORH).

Novac od okrivljenika, navodi se, preuzimala je od drugookrivljene koja je za sebe zadržavala 10 posto, a ostatak je predavala prvookrivljenici.

Na taj način šefica je, tvrdi USKOK, na štetu proračuna omogućila nepripadajuće uvećanje iznosa mirovina, dok je sebi pribavila najmanje 26.000 eura, dok je drugookrivljena pribavila nepripadnu imovinsku korist od najmanje 2.600 eura.

USKOK sumnjiči šeficu odjela Mirovinskog da je povećavala mirovine u zamjenu za mito
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap