USKOK protiv šefice odjela u mirovinskom: Sređivala veće mirovine u zamjenu za mito

Josip Mihaljević
13. rujna 2018.
Novosti
A- A+

Nevjerojatna vijest ili hrvatska realnost – USKOK podigao optužnicu protiv 17 ljudi, među kojima je šefica jednog odjela u mirovinskom osiguranju u Zagrebu zbog sređivanja većih mirovina u zamjenu za mito.

mito mirovinsko

Foto: Pixabay

USKOK istražuje čak 17 hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu poloaja i ovlasti te kaznenog djela protiv računalnih sustava, programa i podataka.

Prvookrivljenica, šefica Odsjeka za kontrolu podataka iz mirovinskog osiguranja HZMO-a, Područna služba Zagreb, od 19. listopada 2013. do 31. svibnja 2017, je neosnovano povećavala mirovine većem broj zainteresiranih osoba.

U tome joj je pomagala i drugookrivljenica, koja je prvoj ponudila novčanu nagradu i dostavljala potrebne podatke.

Nakon što bi drugookrivljenica proslijedila podatke o osobama koji su htjele na protuzakonit način htjeli sebi priskrbiti veću mirovinu, prvookrivljenica bi dobila novčanu nagradu u iznosu od 1.300 do 2.000 eura.

Prvookrivljenica se koristila korisničkim imenima podređenih djelatnika u bazi podataka HZMO-a, mijenjala je evidentirane podatke o visini iznosa plaće budućih korisnika mirovine na način da ih je neosnovano uvećala.

Novac je drugookrivljenica primala od zainteresiranih građana, zadržala je 10%, a ostatak je predavala prvookrivljenici.

Na taj način su oštetili proračun Republike Hrvatske, a sebi je pribavila nepripadnu imovinsku korist od najmanje 20.000 eura, dok je drugookrivljenica pribavila korist od 2.000 eura.

USKOK protiv šefice odjela u mirovinskom: Sređivala veće mirovine u zamjenu za mito
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap