Usklađivanje mirovina našim je susjedima donijelo triput veću povišicu

Jasmina Grgurić Zanze
19. travnja 2022.
Novosti
A- A+

Prvo ovogodišnje usklađivanje mirovina hrvatskim umirovljenicima donijelo je svega 2,24 posto veće mirovine. Zbog nekoliko desetaka kuna više, mnogi među njima prešli su prag za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje, neki su zbog prelaska cenzusa ostali i bez uskrsnice, a neki će ostati i bez energetskog dodatka. Istovremeno, susjednim umirovljenicima mirovine rastu trostruko više, ali ni oni nemaju baš previše razloga za zadovoljstvo.

Foto: Pixabay

Obećavalo im se osam posto, no redovnim godišnjim usklađivanjem dobili su 7,3 posto veće mirovine. Iz hrvatske perspektive zvuči odlično, ali umirovljenici u Federaciji BiH nemaju previše razloga za sreću. Mirovine su im premale, guše ih poskupljenja, a nadali su se da će im zakonske izmjene donijeti minimalno obećanih osam posto. Ipak, i ovo je pomak koji su omogućile zakonske izmjene. A izmjene zakona donijet će im, prema obećanju premijera, ove godine uz redovno i izvanredno povećanje mirovina.

Je li to moguće? Umirovljenicima mirovine idu gore za čak 12 posto!

Ukupno će mirovina u Federaciji tako 2022. rasti najmanje deset posto, jer bi izvanredno usklađivanje, prema dosadašnjim procjenama, trebalo iznositi oko 4 posto. No, valja podsjetiti kako su tamošnji umirovljenici lani zakinuti, jer im je izostalo jednogodišnje usklađivanje mirovina u travnju, dok su njihovo povećanje od najmanje 10 posto tražili još od srpnja, prijeteći masovnim prosvjedima.

Mustafa Trakić, članom Upravnog odbora Saveza udruženja umirovljenika FBiH, nije zadovoljan ovakvom odlukom, a nije ni oporba.

– Mi u Zeničko-dobojskoj županiji smo ogorčeni što usklađivanje nije osam posto. Pitamo se zašto se službeno nisu obratili iz Vlade FBiH. Imamo obećanje da će tih 0,7 posto razlike namiriti izvanredno koje će biti za jedno dva mjeseca – rekao je Trakić.

Delegat SDP BiH, Aner Žuljević ističe da je sramotna Vladina odluka da u ovakvim poskupljenjima, uz primjenu lažne statistike, penzionerima dijeli mrvice.

“Penzioneri nakon današnjeg Vladinog usklađivanja od 7,2% imaju realno manje penzije za 41 KM nego 2021. godine. Naime, Vlast na mjesečnom nivou penzionerima uzima na poskupljenjima 68 KM, a vratila im je kroz usklađivanje samo 27 KM” – pojasnio je Žuljević.

Usklađivanje mirovina našim je susjedima donijelo triput veću povišicu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap