Je li to moguće? Umirovljenicima mirovine idu gore za čak 12 posto!

Jasmina Grgurić Zanze
22. ožujka 2022.
Novosti
A- A+

Nažalost, ovaj naslov ne odnosi se na Hrvatsku koja po pitanju mirovina ne samo da trenutno stagnira, već ide prema dolje s najnižim udjelom prosječne mirovine u prosječnoj plaći ikad koji je ovoga mjeseca pao na 35,9 posto. Dok će nama mirovine prvim usklađivanjem rasti samo 2,24 posto, našim susjedima stiže najmanje 12 posto povišice.

Foto: Pixabay

Mirovine će u Hrvatskoj prvim usklađivanjem prema promjenama u indeksu prosječne plaće i potrošačkih cijena rasti samo 2,24 posto. Za očekivati je da će drugo, srpanjsko usklađivanje biti veće pa bi rast u konačnici na godišnjoj razini mogao iznositi preko pet posto, odnosno oko 130 kuna u prosjeku pa naviše.

U svibnju osam posto, u srpnju još 4 do 4,5 posto

Naši susjedi u Bosni i Hercegovini ipak su se uspjeli izboriti za znato ozbiljniju povišicu pa ih ove godine u dva navrata čeka najmanje 12 posto više. Naime, mirovine će redovnim usklađivanjem rasti za visokih osam posto. Taj će im iznos biti isplaćen u svibnju za travanj sa zaostacima za prethodne mjesece ove godine. Da će to doista biti osam posto potvrđuje člana Upravnog odbora Saveza udruga umirovljenika FBiH, Mustafa Trakić.

novac
Susjednim umirovljenicima ove godine čak 10 posto veće mirovine?

Umirovljenike u BiH uz redovno usklađivanje u lipnju čeka i izvanredno povećanje mirovina prema odluci tamošnje Vlade. Očekuje se kako će ono iznositi od 4 do 4,5 posto što zajedno čini 12,5 posto više. Isplata tog drugog povećanja bi išla u srpnju s mirovinom za lipanj.

Ministar rada i socijalne politike Federacije BiH Vesko Drljača nedavno je kazao kako će redovito i izvanredno usklađivanje mirovina u ovoj godini biti ukupno nešto više od 10 posto.

Oba ova povećanja rezultat su zakonskih izmjena koje su umirovljenicima omogućile povoljnije uvjete, a nakon njihovih opetovanih zahtjeva prema Vladi, uz prijetnje masovnim prosvjedom.

Mirovine veće za od 182 do 344 kune

Očekivano povećanje od 12 posto značilo bi da će najniža mirovina u Bosni i Hercegovini po novom iznositi 429 KM (1.661 kunu), piše Večernji list. Trenutačno ova mirovina, koju prima više od 200.000 umirovljenika, iznosi 382,18 KM te bi u ovom slučaju bila povećana za 47 KM (182 kune), u travnju za 30,50 KM te u lipnju za još 16,50 KM.

Kako bi ostvario pravo na najnižu starosnu mirovinu, koja trenutačno iznosi 382 KM (1.479 kuna), radnik u Federaciji BiH treba imati 15 godina staža i 65 godina života. To je dovoljno za samostalnu starosnu mirovinu u ovom entitetu.

Zajamčena mirovina, koja sada iznosi 478,91 KM, trebala bi narasti na 567,80 KM, odnosno za 88,90 KM, što je 344 kune. Umirovljenici koji primaju najviše mirovine, one u visini od 2.174,48 KM neće biti obuhvaćeni najavljenim povećanjima.

Je li to moguće? Umirovljenicima mirovine idu gore za čak 12 posto!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap