UN objavio da među starijima kola nova, tiha pandemija: Zanemarivali smo ovisnost o opijatima

Josip Mihaljević
27. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Međunarodni odbor za kontrolu narkotika (INCB) koji djeluje pri Ujedinjenim narodima pozvao je na borbu protiv povećane konzumacije opijata u starijoj dobi, a tu pojavu su nazvali “tihom pandemijom”.

Photo: Unsplash

Međunarodni odbor za kontrolu narkotika (INCB) pri UN-u pozvao je u izvješću objavljenom u četvrtak na borbu protiv povećane konzumacije opijata u starijoj dobi. Tu su pojavu nazvali “tihom pandemijom”, piše Index.hr.

Kako svjetsko stanovništvo u pojedinim dijelovima svijeta ubrzano stari, već danas je neophodno usredotičiti se na poteškoće starijih osoba, istaknuli su iz INCB-a.

U fokusu izvješća je ovisnost o opijatima i rastući problem “polimedikacije” što predstavlja istodobno uzimanje najmanje pet lijekova na dan.

INCB u nizu preporuka ističe da se ova problematika mora dodatno istražiti jer su suočeni s brojnim prazninama.

penzic
Udruga za ljudska prava: U umirovljeničkim domovima se koristi previše sedativa

“Znanstvenici su pretežito zanimarivali uporabu opijata u osoba starijih od 65 godina”, navodi se u izvješću.

Zbog toga i imamo nedostatak informacija, a svjetske vlade se nisu pretjerano bavile ovom tematikom pa zato ni ne postoje prilagođeni programi borbe protiv ovisnosti starijih o opojnim tvarima. Stručnjaci ističu da bi “starost” kod takvih ovisnika mogla biti pomaknuta za 15 godina unaprijed.

Neki podaci ipak postoje –  u SAD-u je konzumacija opijata kod starijih od 65 godina porasla trostruko samo u zadnjih deset godina. Izvješće spominje pretjeranu konzumaciju opijata i sirupa protiv kašlja u Africi, kao i pretjeranu konzumaciju lijekova protiv poremećaja spavanja i anksioznosti u Japanu.

Pretjerana konzumacija opijata može izazvati respiratorne tegobe, degenrativne poremećaje, oboljenje jetre, dijabetes i kronične poremećaje mentalnog zdravlja, a tu je i opasnost od smrti predoziranjem. Druge moguće štetne posljedice su padovi, recimo od nuspojava ili kombinacije lijekova, poteškoće pri obavljanju dnevnih aktivnosti, izolacija i depresija kao posljedica stigmatizacije i srama.

 

 

Copy link
Powered by Social Snap