Udruga za ljudska prava: U umirovljeničkim domovima se koristi previše sedativa

Josip Mihaljević
20. listopada 2019.
Novosti
A- A+

Udruga za ljudska prava “Humans Right Watch” problematizirala je prekomjernu uporabu smirujućih tableta u domovima za starije. Tvrde da ih koriste kako bi umirovljenike “umrtvili”, a zalažu se za drugačiji tip njege, koji bi bio više fokusiran na potrebe korisnika domova za starije.

penzic

Foto: Unsplash

Nevladina organizacija “Humans Right Watch” koja se pretežito bavi pitanjem ljudskih prava ovih je dana progovorila o ljudskim pravima osoba starije životne dobi koje su smještene u domove za starije.

“Riskirate im zdravlje i vrijeđate im humanost”

Steve Price
Poznati Australac poludio na dom za starije: "Treba ih strpati u zatvor!"

Osuđuju prekomjerno korištenje sedativa nad korisnicima domova, na primjerima brojnih australskih domova za starije. Tvrde da skrbitelji rutinski ‘kljukaju’ umirovljenike smirujućim tabletama kako bi lakše kontrolirali njihovo ponašanje.

U izvještaju od 101 stranicu, kritiziraju činjenicu da se takav način “kontrole” pacijenata nudi i osobama koje boluju od demencije, te da njihova prekomjerna uporaba krši njihova ljudska prava.

U izvještaju su priloženi i brojni intervjui s članovima obitelji, liječnicima, sestrama i odvjetnicima, kao i dokumentacija o korištenju sedativa u 35 različitih domova za starije.

“Kada starije ljude ušutkavate lijekovima, riskirate njihovo zdravlje i vrijeđate njihovu humanost. Stariji ljudi s demencijom trebaju razumijevanje i pomoć, a ne tablete. Skrb bi trebala njihove potrebe staviti u fokus, a ne izabirati lakši put”, tvrdi istraživačica Bethany Brown.

Članovi obitelji opisali ružne scene

Ja tebi ručak, ti meni stan: Predatori na imovinu starijih vrebaju i u obitelji!

U brojnim intervjuima iz izvještaja, članovi obitelji korisnika domova za starije opisali su kako to izgleda u praksi. Većina slučajeva ima jednu zajedničku stvar – primijete dramatični pad funkcija njihovih voljenih nakon samo par mjeseci u domovima koji prakticiraju prekomjernu uporabu sedativa.

Oni koji su prije bili pričljivi i puni energije, postaju tužni, letargični, a u nekim slučajevima prestanu i govoriti. Mnogi su kazali kako korisnici previše spavaju i da ih se teško budi. Kod nekih je bilo i većeg gubitka kilograma, dehidracije, najčešće jer su premalo budni kako bi pili i hranili se.

Navode i kako članovi njihovih obitelji postanu slabi jer ne koriste mišiće, što rezultira dodatnim gubitkom samostalnosti i potrebom za intenzivniju, cjelodnevnu skrb.

Neki članovi obitelji su kazali kako ih je osoblje domova pokušalo zastrašiti kada bi ih pitali koje sve lijekove daju korisnicima, dok su neki nakon prigovora prestali s takvom praksom. No čak i tada, ne vrate se svi stariji “na staro”.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap