Umro 77-godišnji grčki pekar koji je poklanjao kruh izbjeglicama

Jasmina Grgurić Zanze
18. veljače 2019.
Novosti
A- A+

Šira je javnost grčkog pekara upoznala kada su američki novinari posjetili Grčku. Ljude diljem svijeta dirnula je njegova dobrota, jer je migrantima koji su u neimaštini morali napustiti svoje domove, dirnut njihovom sudbinom, svakog dana dijelio besplatni kruh.

Grčki pekar Dionisis Arvanitakis Snimak zaslona/Youtube

Dobri duh Grčke, koji je svakog dana besplatno dijelio kruh izbjeglicama i migrantima na grčkim otocima, preminuo je u 77. godini života, piše H-alter.

Naime, pekar Dionisis Arvanitakis u ožujku 2015. godine počeo je darivati čak stotinu kilograma kruha dnevno velikom broju izbjeglica koje su stigle na Kos.

“Znam kakav je osjećaj kad nemaš ništa”, govorio je Arvanitakis koji je bio porijeklom iz siromašne obitelji.

Migrant je bio i sam, kada je s 15 godina emigrirao u Australiju, a kasnije se vratio u Grčku. Na Kosu je otvorio pekaru od svoje ušteđevine.

“Moj otac je bio poljoprivrednik i imao sam osmero braće i sestara. Otišao sam u Australiju kad sam imao petnaest, jer moja obitelj nije imala što za jesti. Bio sam na brodu četrdeset dana. Kad sam stigao tamo, nisam mogao naći posao, nisam govorio engleski, i morao sam spavati na ulici, znam kako je to. Zato svakodnevno vozim kombi do luke i dajem kruh izbjeglicama. Moj sin je moj poslovni partner. Kaže, ‘Tata molim te. U redu je pomoći. Ali ne svaki dan.’ Ali još uvijek idem svaki dan jer znam kako je to kad nemaš ništa” –  ispričao je fotografu Brandonu Stantonu, voditelju projekta Humans of New York, tijekom njegova posjeta Grčkoj.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap