Grci se opraštaju od velike humanitarke koja je umalo dobila Nobela 2016. godine

Josip Mihaljević
21. siječnja 2019.
Novosti
A- A+

Grčka definitivno ima svojih ekonomskih problema, ali su 2016. godine pokazali veliko srce u izbjegličkoj krizi. Zbog toga su njihovi otočani bili kolektivno nominirani za Nobelovu nagradu za mir 2016. godine, zbog skrbi koje su pružali moru izbjeglica. Među njima je bila i 90-godišnja Maritsa, lokalna legendarna humanitarka koja je preminula prije nekoliko dana.

humanitarka

Foto: Gospođa Maritsa | FB screenshot

Grčki otoračni su kolektivno bili nominirani za Nobelovu nagradu za mir 2016. godine, kako bi predstavljali sve građane koji su pomagali izbjeglicama u najvećem migranskom valu 2015. godine. Samo je na otok Lesbos te godine pristiglo oko 800.000 migranata.

Unatoč lošoj ekonomskoj situaciji, grčki otočani su ih primili kao svoje i spasili pregršt života. Priča o Nobelovoj nagradi definitivno se zahuktala zbog jedne fotografije na kojoj je nekoliko starijih umirovljenica u naručju držalo sirijsku djecu. Unatoč tome što su bili glavni kandidati, Nobela za mir je te godine dobio kolumbijski predsjednik Juan Miguel Santos za napore prekidanja tamošnjeg građanskog rata koji traje preko 52 godine.

Liječnik se oprostio od humanitarke

Maritsa je unatoč svojem doprinosu postala lokalna legenda na otoku Lesbos.

Njena kuća u malom selu Skala Sykamineas udaljena je tek nekoliko metara od plaže, pored velikog prihvatilišta za migrante.

Liječnik Michael-John Von Hörsten koji tamo volontirao opisao je što je sve Maritsa radila tijekom trajanja krize.

“Tužan sam danas jer sam saznao za smrt moje drage prijateljice Maritse, 90-godišnje bake s otoka Lezbos u Grčkoj.

Njena kuća je tek par metara udaljena od plaže koja je bila najprometnija u migrantskom valu.

Ona bi sjedila vani satima, čak i po hladnim danima, na klupici pored kuće i pomagala izbjeglicama. Dijelila bi im hranu, sušila bi bebe, hranila bi djecu i tješila uplakane majke. U kući tijekom noći bi plela male dekice te bi ih dijelila kao poklone.

Njena kuća je na neki način i nama postala utočište – koliko sam samo puta sjedio kod nje, okružen njenim mačkama, gledajući fotografije iz njene mladosti. Ona nije pričala Engleski, a ja ne pričam Grčki – ali smo ipak komunicirali ne nkoj višoj razini.

Viralna fotografija nje i još tri druge umirovljenice kako hrane malo dijete izbjeglicu skoro je svim otočanima osiguralo Nobelovu nagradu za mir 2016. godine.

Nje više nema, ali mi ćemo je pamtiti po nježnom osmijehu, toplim rukama i bezuslovnoj ljubavi prema djeci. Unatoč ogromnom neredu koji se događa ovdje, moramo zahvaliti Maritsi koja nam je pokazala da je svijet ipak može biti predivno mjesto. Počivala u miru”, napisao je liječnik.

 

Grci se opraštaju od velike humanitarke koja je umalo dobila Nobela 2016. godine
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap