Umirovljenika Vladu ubio stršljen: Iako je 22 minute pričao s hitnom, nije mu bilo spasa

Milan Dalmacija
27. srpnja 2022.
Novosti
A- A+

Druga ovogodišnja žrtva napada stršljena je 64-godišnji umirovljenik iz Rasinje pored Koprivnice. Njega je hitna pomoć prevezla u bolnicu, ali mu nije bilo spasa.

 

Nakon što je početkom srpnja stršljen ubo i usmrtio 59-godišnjeg Marijana Ljubića iz Gornje Voće kod Varaždina, prošloga se tjedna dogodila još jedna tragedija. Žrtva napada ovog opasnog kukca 64-godišnji umirovljenik Vlado Domitrović iz Rasinje. Njega je stršljen ubo tri puta u noći s četvrtka na petak. Uspio je sam pozvati hitnu pomoć, no preminuo je u koprivničkoj bolnici, piše Podravski list.

-Hitna je pomoć došla oko jedan sat u noći i odvezla ga u bolnicu. No, očito mu nije bilo spasa. U bolnici je umro koji sat kasnije. Oko pola tri u noći su ga proglasili mrtvim, posvjedočio je jedan od susjeda.

Deseci uboda stršljena po 81-godišnju Anu neće imati posljedice, stabilno je i oporavlja se

Žitelji Rasinje nesretnog Vladu opisuju kao dobrog i radišnog čovjeka. Mirovinu je zaradio u koprivničkom Rapidu, gdje je popravljao vozila. U slobodno je vrijeme ljudima popravljao traktore, često bez naknade. Posljednju je večer proveo s prijateljem.

-Što se točno dogodilo te noći, ne znamo, jer na kraju nas uopće nije zvao. Alarmirana je bila hitna. No, možemo pretpostavljati. On vam je znao gledati televiziju do kasno u noć, a kako ima otvoren prozor po noći, stršljen mu je vjerojatno uletio unutra u sobu. Znamo da je oko 22 minute razgovarao s hitnom, vidio sam mu u listi poziva na mobitelu. Znamo da ih je čekao vani i da je kuću zaključao. Ostavio je sve dokumente vani, a sa sobom je uzeo samo mobitel i punjač, otkrio je njegov šogor.

Teža alergijska reakcija

Ravnatelj koprivničke Opće bolnice, doktor Mato Devčić otkrio je kako je najverojatnije riječ o težoj alergijskoj reakciji. Uzrok smrti, dodao je, bit će poznat nakon obdukcije.

–Pacijent je inače imao kroničnu plućnu bolest koliko nam je poznato. Djelatnici koji su bili za vrijeme prijema utvrdili su kako se radi o tri uboda. Znamo da je osoba sama pozvala pomoć, rekao je Devčić i potvrđuje da su muškarca pokušali reanimirati odmah i izvanbolnički, a potom i po dolasku u bolnicu.

Kako je posvjedočio šogor nesretnog Vlade Domitrovića, stršljen je napao i policajca koji je došao na očevid. Inače, stršljeni spadaju u red osa, ali se ne hrane krvlju drugih životinja, niti je njihov otrov bogat toksinima kao otrov osa. No, sadrži više acetilkolina koji izaziva jake alergijske reakcije.

Stoga se pri ubodu stršljena preporuča da se ubodeni dio tijela drži povišeno, iznad trupa te da se žalac, ako je ostao u tijelu, pokuša istisnuti nožićem. Reakcija se može ublažiti ispitanjem hladnom vodom i sapunom. Pomažu i oblozi te mazanje mjesta uboda uljem od metvice ili lavande.

Alergičarima se preporuča hitan odlazak u bolnicu kako bi primili antihistaminike. Sa sobom bi, ako idu u potencijalna staništa stršljenova, trebali nositi i injekciju adrenalina. Ako već moraju boraviti blizu gnijezda stršljenova, osobama se preporuča da ne nose šarenu odjeću ili cvjetne parfeme te da ne hodaju bosi. Paničarenje neće pomoći, ali zato hoće sredstva za odbijanje insekata.

Copy link
Powered by Social Snap