Umirovljenik zagrebačkoj školi ostavio pola stana: Ranije im je donirao i veliku novčanu svotu

Jasmina Grgurić Zanze
25. svibnja 2024.
Novosti
A- A+

Zakladi Ankica zagrebačke Prve gimnazije još prije par godina 250.000 kuna donirao je umirovljeni novinar i urednik Vjekoslav Šubić. Gospodin Šubić je nažalost preminuo 2022. u 86. godini života, ali škole se sjetio i u oporuci. Naime, Prvoj gimnaziji ostavio je polovinu stana. Zahvaljujući tim sredstvima, ali i ostalim donacijama, škola će dodijeliti stipendije maturantima u potrebi.

Vjekoslav Šubić | foto: I. gimnazija Zagreb, Facebook stranica škole

Vjekoslav Šubić | foto: I. gimnazija Zagreb, Facebook stranica škole

Priča o Zakladi ‘Ankica’ Prve gimnazije u Zagrebu seže u 2020. godinu, kada joj je umirovljena nastavnica Ivanka Canki oporukom ostavila svoju ušteđevinu. U toj školi nije radila, ali je živjela u blizini i često bi o školi razgovarala s ravnateljicom. Kada je umirovljeni novinar i urednik Vjekoslav Šubić pročitao članak o tome, odlučio je i sam pomoći. Za života joj je donirao 250.000 kuna. Gospodin Šubić je nažalost preminuo 2022., nije imao bližih rođaka, a škole se sjetio i u oporuci tako što joj je ostavio pola stana, piše naš sestrinski portal Srednja.hr.

Sredstva od prodaje stana za maturante u potrebi

Umirovljenik donirao 100 tisuća kuna odjelu za hemodijalizu: "Meni ne treba"

– Pola svog stana ostavio je Zakladi Ankica, a pola katoličkoj humanitarnoj udruzi Kap dobrote. Možemo reći da je želio pomoći i mladima i starima, suosjećao je s potrebama sviju. Nije bio naš učenik ili profesor, jednostavno je vidio dobar primjer u kojem je želio sudjelovati, kaže za srednja.hr ravnateljica I. gimnazije Dunja Marušić Brezetić.

Stan će biti prodan, a sredstva će, najavili su ranije iz škole, biti korištena kao potpora maturantima. Kako navodi ravnateljica, ovisno o raspoloživim sredstvima, Zaklada I. gimnazije Ankica dodjeljuje potpore maturantima slabijeg imovinskog stanja ili bez roditeljske skrbi. Ove godine je iznos jedne potpore 3.600 eura, a druge 2.400 eura.

– Nakon prodaje stana sredstva će se značajno povećati pa u sljedećoj godini očekujem povećanje iznosa ili povećanje broja potpora. Ideja je da se maturantima pomogne pri prijelazu na fakultet koji je financijski zahtjevan. Želimo da učenici I. gimnazije kojima je to potrebno osim znanja i uspomena iz naše škole ponesu i malu financijsku podršku za lakši nastavak obrazovanja, kaže ravnateljica Marušić Brezetić.

Ravnateljica: ‘Jako sam zahvalna i ganuta’

Njoj je, kao ravnateljici škole, ova podrška građana uistinu značajna.

– Jako sam zahvalna i ganuta ovim velikodušnim gestama gospođe Ivanke Canki i gospodina Vjekoslava Šubića. Postavili smo i pločice s njihovim imenima u hodnik škole jer mislim da su to primjeri koji trebaju biti istaknuti i ne izblijediti iz sjećanja. Drago mi je da smo, zahvaljujući njima, postali škola koja brine o svojim učenicima i nakon što oni to formalno prestanu biti, da ih barem dio puta pratimo i na fakultetu, kaže Marušić Brezetić, a piše srednja.hr.

Za kraj nam je otkrila da ove godine kreću i s još jedim načinom prikupljanja sredstava za Zakladu I. gimnazije Ankica. Škola će, naime, organizirati alumni večer kroz tridesetu godinu mature, a na njoj će ponuditi bivšim maturantima da se dobrovoljnim prilozima uključe u rad Zaklade.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap