Umirovljenik pomaže prijateljima iz Pariza da se ugriju: Kupio je drva i odlučio ih pokloniti

Milan Dalmacija
16. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

Jedan je umirovljenik iz Srbije, uz to i osoba s invaliditetom, odlučio pomoći svojim prijateljima, koji su došli u njegovo selo zbog previsokih cijena grijanja u Parizu. Pratio je stanje na tržištu ogrjeva i od svoje male mirovine uspio kupiti drva za sebe, ali i za njih.

Foto: MUP

Energetsku krizu u Europi i porast cijena energenata osjete svi, naročito sada. Hladnije vrijeme zahtijeva odvrtanje termostata ili ubacivanje više ogrjeva u peći. No, to košta puno više nego prije, pa se ljudi moraju snalaziti na svakakve načine.

Georgije D. je 87-godišnji umirovljenik i osoba s invaliditetom iz sela Jarkovaca pored Inđije u Srbiji. On je, unatoč niskoj mirovini odlučio pomoći svojim prijateljima – iz Francuske. Naime, prijatelji Deda Đure, kako ga zovu, zbog visokih cijena grijanja odlučili su zimu provesti u njegovu selu, iako to obično čine svakog ljeta. Računali su kako će im grijanje i drugi troškovi biti manji nego u Parizu.

Bit će im bolje

Umirovljenik iz Save svaki dan skuplja drva koja onda poklanja prijatelju za ogrjev

Kad je to čuo, odlučio je kupiti drva za sebe, ali i za svoje prijatelje Miru i Nešu. Pritom ih neće tražiti novac zauzvrat. Istaknuo je da nema teorije da njegovi prijatelji, koje čeka iz godine u godinu, ostanu bez drva preko zime. Drva koja je kupio će im pokloniti, baš kao i jedan umirovljenik iz Slavonskog broda o kojem smo nedavno pisali.

– U Srbiji će im biti bolje, mi se u selu svi podržavamo, tako smo naučeni još od Drugog svjetskog rata. Moja majka je imala nas sedmero djece, pa je i pored toga, mijesila je kruh za cijelo selo! Selo je vrvjelo partizanima, a majka se nagodila s njima da im mijesi kruh, ali da ga dobivaju i mještani. Je l’ sad opet ratno vrijeme? Rusko-ukrajinska kriza je pogodila cijeli svijet, a moji prijatelji su zabrinuti za grijanje… Ja ću im pomoći, nekad je moja majka kruhom, ja ću sada drvima za ogrjev, rekao je Deda Đura za Kurir.

Treba biti snalažljiv

A kako je on uspio, unatoč niskoj mirovini, nabaviti drva za sebe i prijatelje? Vrlo jednostavno – bio je snalažljiv. Cijelo vrijeme je pratio cijene drva na tržištu, koje smo i mi pratili prije sezone grijanja, pa je iskoristio njihov blagi pad u studenom. Istaknuo je da prati i cijene ogrjeva u drugim državama.

– Previsoke su u odnosu na Srbiju. Najniže su kod nas i u Crnoj Gori. U Zagrebu je samo pelet 660 evra (i to nakon uredbe o smanjenju PDV-a s 13 na pet posto za ogrjevna drva, pelete, sječke i brikete te toplinsku energiju iz toplinskih stanica, op.a.). U Ljubljani 612! Cijena u konačnici ovisi o količini koja se kupuje. Ako se naručuje manja količina, cijena je puna, a ako je narudžba veća, cijena pada, pa sam uz svoja, kupio i drva prijateljima, objasnio je Deda Đura.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap