Umirovljenik iz Save svaki dan skuplja drva koja onda poklanja prijatelju za ogrjev

Ana Kanazir
13. listopada 2022.
Novosti
A- A+

Zlatko Suman je osamdesetogodišnjak iz Slavonskog Broda koji je kao mali vadio drva iz Save kako bi na taj način platio kupalište, a sada već 50 godina radi istu stvar, ali iz drugog razloga – kako bi pomogao prijatelju, odnosno kako bi mu osigurao drva za ogrjev.

Foto: MUP

Ovaj umirovljenik kaže kako nije mogao gledati prekriženih ruku kako lijepi i veliki komadi drva samo prolaze pored njega pa je odlučio preuzeti stvari u svoje ruke i dobio je novi hobi. Priznao je kako se ne srami što skuplja drva, a uz to što se zabavlja, vježba, na svježem je zraku, ujedno i pomaže.

Sve za prijatelja

Zlatko drva vadi za prijatelja kod kojega se često kao društvo okupljaju i kartaju. Bilo mu je neugodno da za grijanje prostora troši svoja skupa drva pa je odlučio pridonijeti na ovaj način.

– Mnogi mi kažu: ‘Čuj, ti si radio u Ini, imaš dobru mirovinu. Što ti to treba da skupljaš ta drva? Hoćeš da te udari infarkt?’ Ja im na to kažem da me je infarkt već udario prije 20 godina i da meni taj posao ne treba, ali treba mom prijatelju koji nigdje ne radi, izjavio je Zlatko za Večernji list.

Zlatko dodaje kako svakodnevno i propusti stabla koja plove po sredini Save pa ih ne može dohvatiti te da zbog toga najviše žali. Jednako tako, nikada ne pokupi baš sve jer nešto ostavi i za ljude koji svoje kućice imaju nizvodno na rijeci, a od kojih se neki također griju na drva.

grijanje
Poskupio je ogrjevni materijal, evo po kojoj se cijeni može pronaći u trgovinama i u oglasniku

Uz rijeku provodi i prije i poslijepodne

Ipak, Zlatko drva prvo izvadi, a onda i posuši na obali rijeke, a tek tada njegov prijatelj dođe s prikolicom te ih ispili i uzme doma. Nisu sva drva kvalitetna, ali besplatna su i može se iskoristiti barem jedan njihov dio. U svakom slučaju, nije za baciti, pogotovo u današnjim vremenima kada cijene ogrjevnog materijala rastu iz dana u dan. Kako su se kretale cijene ogrjevnog materijala po trgovinama i oglasnicima pisali smo prije mjesec dana, a cijene možete vidjeti ovdje. 

– To nije hrastovina, većinom se radi o vrbi, topoli i nekim drugim vrstama. Često se dogodi i da je pola drva trulo, ali zato je ona druga polovica dobra. Bit će malo više pepela i to je to.

Vađenja drva mu dobro dođe i kao tjelovježba, a kaže kako većinu dana provodi uz rijeku.

– Ovdje sam svaki dan u godini, i prije i poslijepodne. Nekad ostanem dulje, nekad kraće, ovisno o tomu kakva je situacija, koliko je voda prljava, koliko ima granja, izjavio je Zlatko.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap