Umirovljenik (81) preko tri desetljeća živi na pustom otoku, a sada mu prijeti deložacija

Josip Mihaljević
17. srpnja 2020.
Novosti
A- A+

81-godišnjeg Maura Morandija zovu “talijanskim Robinsonom Crusoeom”. On je 1989. godine blizu Sardinije doživio omanji brodolom kada se katamaran nasukao na otok Budelli koji je poznat po ružičastim plažama. Tada je odlučio da će živjeti na tom otoku, a sada, više od 30 godina kasnije, prijeti mu deložacija.

mauro morandi

Foto: Mauro Morandi | Youtube screenshot

Neobični talijanski umirovljenik Mauro Morandi (81) već preko tri desetljeća živi na omanjem otoku Budelliju blizu Sardinije. Prvi put je tamo došao sasvim slučajno, davne 1989. godine kada mu se pokvario katamaran zbog kojega je bio prisiljen doći na nenastanjeni otok Budelli, piše theguardian.com.

“Sama pomisao da se moram vratiti u društvo me uznemirava”

Na otoku je i staro vojno sklonište iz II. svjetskog rata, a o njoj i otoku se brinuo jedan stariji čovjek koji je otprilike tada išao u mirovinu. Morandi ga je odlučio naslijediti i postati novi čuvar otoka – prodao je svoj brod i preuzeo njegovu ulogu.

Morandi već preko 30 godina živi na otoku, zna svaki njegov kamen i sve životinjske vrste koje na njemu žive.

Sada mu pak – prijeti deložacija! Talijanske vlasti žele otok pretvoriti u neku vrstu ekološki zaštićenog prostora, iako je upravo Morandijev motiv života na otoku očuvanje njegove prirode.

[ŽIVOT U GRADOVIMA] Mirovina im je 3.000 kuna, besplatno se voze po otoku, a imaju i božićnicu

“Navikao sam živjeti usred prirode. Što bih uopće radio u natrag u Modeni? Igrao karte i išao u kafiće kao drugi 80-godišnjaci? Ma dajte!

Sama pomisao da se vratim živjeti natrag u društvo koje se ni malo ne brine o prirodi me uznemirava. Priroda mora biti voljena, ali moramo joj se odnositi s poštovanjem”, kazao je za Guardian.

Brinuo se o otoku, a Talijani ga žele deložirati

Inače, umirovljenik je u tri desetljeća “divljine” upoznavao otok, pravio puteljke i čistio smeće s plaža koje toliko često zbog sve većeg ljudskog utjecaja na prirodu. Iako na otoku nitko ne živi, turisti željni egzotike ga posjećuju, a on im služi kao vodič.

Problemi su počeli 2013. godine kada je privatna kompanija koja je nominalni vlasnik otoka bankrotirala. Tada je trebala biti prodana Malcomu Harteu, poduzetniku s Novog Zelanda koji je i sam rekao da planira zadržati Morandija kao službenog čuvara otoka. Međutim, to toga nije došlo jer je sud u Sardiniji rekao da se otok vraća u državno vlasništvo. Sada otokom rukovodi La Maddalena, autoritet na području nacionalnih parkova, a Morandija i njegov dom žele maknuti s otoka do kraja godine.

umirovljenik bačva
Umirovljenik u bačvi već 100 dana putuje Atlantskim oceanom, jači je od prirode!

“Nemam doma nigdje drugdje na svijetu. Razumijem da oni žele napraviti neki posao s otokom, ali meni u tom slučaju ne bi dopustili da ostanem. Zanima me bih li se uopće mogao vratiti kada oni naprave taj prvi dio posla, da nastavim biti čuvar otoka”, kazao je za Morandi za Guardian.

A na njegovoj strani je i narod – 2017. godine je također trebao biti deložiran, no tisuće ljudi je potpisalo peticiju u kojoj traže da Morandi ostane na otoku što im je u kratkom roku i uspjelo.

Međutim, najnovije informacije govore da je njegova deložacija praktički neizbježna.

Na Instagramu ga prati preko 50 tisuća ljudi

Zadnji put je otok napustio prije dvije godine, kada je išao posjetiti djecu. Dogovorio je dostavu hrane s većeg i nastanjenog otoka Maddalena, a frižider, internet i svjetla mu napajaju solarni paneli.

Tijekom zime, kada nema turista, Morandi skuplja drva za ogrjev, čita i spava. Jedini moderan dio njegovog života je iznimno popularan Instagram račun kojeg prati preko 50 tisuća ljudi.

 

Umirovljenik (81) preko tri desetljeća živi na pustom otoku, a sada mu prijeti deložacija
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap