Umirovljenik u bačvi već 100 dana putuje Atlantskim oceanom, jači je od prirode!

Josip Mihaljević
14. travnja 2019.
Novosti
A- A+

Prije stotinjak dana, pisali smo o 71-godišnjem francuskom umirovljeniku Jeanu-Jacquesu Savinu i njegovoj ludoj ideji da u bačvi koju je sam izgradio preplovi Atlantski ocean. Bačva teži 450 kilograma, nema nikakav pogon, a guraju je morske struje i vjetrovi. Jean-Jacques se bliži kraju svog putovanja, a medijima je otkrio kako se osjeća.

umirovljenik bačva

Foto: Jean-Jacques Savin ispred svoje bačve | YouTube screenshot

Umirovljenik je za dailymail.co.uk potvrdio da je dobrog raspoloženja kako se bliži kraju svojeg putovanja, nakon stotinjak dana samoće u bačvi između kontinenata Europe i dvije Amerike.

“Iskreno, dani prolaze jako brzo. Nije mi uopće dosadno”, kazao je u jednom od rijetkih momenata kada je kontaktirao ostatak svijeta preko svojeg satelitskog telefona.

Bivši francuski vojnik padobranac i ljubitelj triatlona zacrtao si je u mirovini postati prvi čovjek koji će prijeći Atlantski ocean i to u vozilu koje nema pogon. Krenuo je dan nakon Božića s Kanarskog otočja na obali Afrike, a konačna destinacija ni njemu nije bila poznata:

“Gdje ću stići? Nemam pojma, Barbados ili možda Guadeloupe”, kazao je novinarima prije polaska.

Što čovjek može raditi sam, usred ničega, preko 100 dana?

Mala bačvica unutra ima minimalno životnog prostora, a opet je unutra stala mala kuhinjica, krevet za spavanje i ostava u kojoj čuva konzerviranu hranu.

Međutim, kao glavni ‘adut’ otkriva mali prozorčić koji je dao ugraditi na dnu bačve, pomoću kojeg može uživati u bogastvu oceanskog života. Uz to, tu su i neometani izlasci i zalasci Sunca koje je nazvao neopisivima.

Proputovao je oko 4.000 kilometara, a procjenjuje da će ga morske struje prije kontakta s obalom nositi još 1.700 kilometara.

Foto: Unutrašnjost | Youtube screenshot

Teretnjak ga skoro pogazio, oluja ga je skoro prevrnula naopačke

Umirovljenik je ispričao da nije baš sve prošlo bez problema. Krajem veljače, skoro se ogromni teretnjak zabio u njega. Nisu mu odgovorali na radio pozive i bio je primoran u zrak ispaliti signalizirajuću raketu:

“Imao sam sedam ili osam teških noći, a ova je bila posebice grozna. Srećom, primjetili su signalizirajuću raketu. Bio je to grozan osjećaj, kao da ste zavezani na tračnicama i gledate kako se vlak polako kreće prema vama”, kazao je.

Drugi slučaj dogodio se prije dva tjedna, kada je veliko nevrijeme zaprijetilo da će čitavu bačvu okrenuti naopačke. Morao je usred oluje izaći van i pričvrstiti okomiti stabilizator. Oluja je bila prejaka i bacala ga je oko njegove bačve, ali ovaj umirovljenik je jači od prirode.

Bio je jako sretan kada je sreo jedan prijateljski američki teretnjak koji su mu dali nove zalihe hrane, među kojima je i velika količina čokolade. Za kraj, poručio je kako će biti tužan kada napokon dođe na kopno jer se navukao na osjećaj slobode u kojem toliko uživa.

Nakon toga, planira napisati knjigu, a već danas ga mnogi mediji vuku za rukav i žele gostovanja na TV programima. Ali Jean-Jacques ima novi izazov u vidu – želi sam preplivati ocean između Europe i Velike Britanije, koji je na najužoj točki dugačak 33.3 kilometra.

Foto: FB stranica “TESA : Traversée de l’Atlantique en Tonneau”

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap