Obustava isplate dijela mirovine u slučaju rada odlazi u povijest: Zakonske izmjene podržalo 114 zastupnika

Josip Mihaljević
15. srpnja 2021.
Novosti
A- A+

Hrvatski sabor upravo je izglasao izmjene i dopune Zakona o mirovinskom osiguranju. Od 1. kolovoza korisnici obiteljske mirovine mogu raditi, a prošla su i dva amandmana zastupnika Silvana Hrelje koji će rezultirati time da se umirovljenicima ne može umanjiti mirovina u slučaju rada do polovice punog radnog vremena.

zomo glasanje

Foto: Glasanje o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju 15. srpnja 2021. | Youtube screenshot

Hrvatski sabor upravo je izglasao izmjene i dopune Zakona o mirovinskom osiguranju. Prošloga tjedna održana je rasprava po hitnom postupku, a zakonske izmjene uglavnom se odnose na korisnike obiteljskih mirovina. Oni će se pridružiti drugim skupinama umirovljenika i od 1. kolovoza 2021. godine mogu raditi do polovice punog radnog vremena i primati pun iznos mirovine. 

Jučer smo objavili kako je Vlada na telefonskoj sjednici prihvatila amandmane zastupnika Silvana Hrelje koji su time postali sastavni dio prijedloga zakona. Hrelja je u jednom amandmanu tražio da se korisnicima mirovine koji imaju rješenje o najnižoj mirovini, a rade do polovice punog radnog vremena, u slučaju zaposlenja više ne uzima dio mirovine. U prosjeku su umirovljenici s najnižom mirovinom u slučaju zaposlenja gubili 600 kuna od mirovine, a od 1. kolovoza će primati cijelu mirovinu. Više o tomu OVDJE.

Hrelja je ovaj zahtjev uspio proširiti i na preostale skupine umirovljenika, odnosno na korisnike starosnih, prijevremenih starosnih i invalidskih mirovina zbog profesionalne nesposobnosti za rad. Naravno,  tu su i korisnici obiteljske mirovine. Nitko od njih od 1. kolovoza nadalje u slučaju zaposlenja do polovice punog radnog vremena neće ostati bez dijela mirovine.

Drugi amandman, koji mu je također prihvaćen, jest da zakonske izmjene stupaju na snagu 1. kolovoza 2021., a ne 1. rujna kako je predložila Vlada.

Od ukupno 121 zastupnika koji su bili prisutni na glasanju, 114 ih je podržalo ove zakonske promjene, a sedam ih je bilo suzdržano. Bila su tu još i četiri amandmana Kluba zastupnika SDP-a, ali ih je većina sve odbacila.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap